AKTUELNO

Akcije Fejsbuka pale su danas za više od 2 odsto na trgovanju pre zvaničnog početka rada berze na Volstritu, čime je od ponedeljka zbrisano skoro 50 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrednosti ove društvene mreže, javlja agencija AP.

To je treći uzastopni dan pada vrednosti akcija Fejsbuka, koji je izazvan skandalom o neovlašćenom pristupu i upotrebi podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže.

Svetski mediji su izvestili tokom vikenda da su podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji "Kembridž Analitika" koja ima politički data centar i koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Fejsbuk je optužen za upad u podatke korisnika, što ta mreža negira. Glavni izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg se za sada nije oglasio po tom pitanju, uprkos pozivu koji su mu uputili parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Britanska televizija Kanal 4 (Channel 4 News) izvestila je da je suspendovani generalni direktor firme "Kembridž Analitika", Aleksandar Niks, u tajno snimanom razgovoru izjavio da je njegova kompanija igrala odlučujuću ulogu u izbornoj kampanji američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

#Fejsbuk

'