AKTUELNO

Od 2. aprila u Kaliforniji je moguće testirati autonomna vozila bez tehničara u automobilu koji nadgleda vožnju i ima obavezu da preuzme upravljanje u slučaju opasnosti ili drugih nepredviđenih okolnosti.

Ova američka savezna država i do sada je prednjačila u uvođenju novih tehnologija u drumski saobraćaj.

Kada su se na putevima pojavili prvi hibridni, a zatim i električni automobili, Kalifornija je među prvima ponudila njihovim vlasnicima podsticaje u vidu beneficija i subvencija kako bi stimulisala građane da u što većem broju kupuju ekološki prihvatljiva vozila.

Spremno je dočekala i ideju o samovozećim automobilima, pa je omogućila kompanijama koje se time bave da testiraju autonomna vozila na javnim saobraćajnicama.

Sledeći korak u ovoj oblasti, po nekima preuranjen, ali svakako revolucionaran, načinjen je 2. aprila kada je na snagu stupila odluka kojom su vlasti Kalifornije dopustile da se samovozeći test automobili kreću ulicama bez ikoga u vozilu ko bi nadgledao vožnju i proskočio u pomoć ako se dogodi nešto nepredviđeno.

Foto: Printscreen Youtube

Iako je u Kaliforniji sedište nekoliko kompanija koje razvijaju tenologije samovozećih automobila i već duži niz godina izvode testove na javnim putevima, kao što su Waymo (osnivač Google) ili Cruise Automation (firma čije autonomno vozilo je nedavno "kaznio" jedan policajac u San Francisku), za sada niko od njih nije zatražio zvaničnu dozvolu za testove bez ljudi u automobilima.

Jedan od razloga je svakako nezgodan tajming, s obzirom da je odluka kalifornijskih vlasti stupila na snagu samo par nedelja nakon tragičnog udesa Uberovog samovozećeg automobila u Arizoni, kada je poginula 49-godišnja žena.

Ipak, s obzirom da su velike tehnološke kompanije i auto-giganti odlučni u tome da nastave razvoj autonomnih vozila, treba očekivati da uskoro neko od njih podnese zahtev vlastima Kalifornije za dozvolu da izađu na ulice sa automobilima bez vozača.

Moguće je da će prvi biti upravo Waymo, koji je još u novembru započeo probna testiranja u Arizoni, bez nekog od članova test tima na mestu vozača.

#Automobil

#Vozač

'