AKTUELNO

Većina nas koristi kompjutere na poslu osam ili više sati dnevno. Službene računare nosimo i kući, pa neretko postaju naši primarni uređaji. Ponekad ih koristimo i češće od ličnih računara. Zbog toga bi ove stvari trebalo da izbegavate da radite na poslovnim kompjuterima.

1. Čuvanje lozinki: Prema Društvu za upravljanje ljudskim resursima, mnoge kompanije imaju klauzulu u vezi sa računarom i politikom korišćenja interneta, čime se čuvaju lične lozinke.

Kako tvrde stručnjaci, imejl i ostala elektronska komunikacija koju prenose, oprema, sistemi i mreže nisu privatni ili poverljivi i vlasništvo su kompanije. Zato, kompanija zadržava pravo ispitivanja, praćenja i regulisanja pošte i ostalih komunikacija, direktorijuma, datoteka i svih ostalih sadržaja, uključujući i korišćenje interneta, koji se prenose ili čuvaju u tehnološkim sistemima, bilo na licu mesta ili izvan njega.

2. Čuvanje ličnih podataka: Službeni računar nije vaša imovina i pripada kompaniji, navodi Biznis Insajder. Ako se kompaniji nešto dogodi ili prestanete da radite za nju, standardna politika je da odmah morate da napustite svoju kancelariju. Verovatno nećete imati vremena za uklanjanje tih datoteka. Umesto toga, bilo bi bolje da držite USB-a na privesku za čuvanje ličnih podataka.

3. Povezivaje na Wi-Fi tokom rada na osetljivom materijalu: Mesta koja nude besplatni Wi-Fi kao što su kafići, aerodromi ili hoteli, mogu biti nebezbedna.

Foto: Pixabay.com

- Ne otvarajte imejl nalog, naloge mrežnih banaka ili kreditnih kartica na javnoj Wi-Fi mreži - kaže stručnjak za prevare Frank Abagnale -zato što hakeri mogu da postave lažne mreže koje izgledaju kao prave, ali nisu.

4. Radite nešto drugo dok ste u kancelariji: Mnogi od nas imaju drugi ili treći posao koji rade kao hobi ili da bi zaradili dodatan novac, ali bi granice trebalo da postoje. Sve što radite na svom radnom računaru vaš poslodavac može legalno da zabeleži. Budite oprezni pri korišćenju uređaja kompanije za lično poslovanje.

5. Razmenjujete poruke lične prirode: Četovi kao što su Slack, Campfire i Google Hangout postaju sve korisniji za timski rad. Međutim, te poruke su jednako dostupne kao poruke e-pošte. Ne zaboravite da budete vrlo oprezni sa onim što pišete na platformama za čet.

6. Dozvoljavate prijateljima ili kolegama izvan IT odeljenja da pristupaju vašem kompjuteru daljinskim putem: Daljinski pristup softverima je lako dostupan, pa im možete pristupiti i izvan kancelarije. Ali, nemojte da radite stvari koje ne biste inače dopustili.

- Ne biste prijatelju dozvolili da šeta vašom kancelarijom i da seda za vaš računar, a da to prvo ne dogovorite sa šefom. Nemojte da radite istu istu stvar ni virtuelno - zaključuje Džo Rejeski, izvršni direktor i osnivač Avenue X grupe.

#Informacije

#Internet

#Kompjuter

#Posao

'