AKTUELNO

Savitljivi telefoni su upravo postali realnost. Kompanija iz Kalifornije po imenu Royole predstavila FlexPai - prvi savitljivi mobilni uređaj na svetu.

Kada je potpuno "rasklopljen" FlexPai je 7,8-inčni tablet sa odnosom stranica 4:3. A kada je savijen, veličina ekrana je smanjena na oko 4 inča.

Reč je o AMOLED ekranu koji može da se savije po sredini, tako da ga nije moguće saviti na neki drugi način.

Njegov softver, nazvan Water OS (ispod koga funkcioniše Android), prepoznaje kada korisnik to uradi, pa tada gasi pola ekrana i prikazuje sadržaj samo na jednoj polovini koja se koristi u datom trenutku.

Na jednoj od polovina korisnik ima na raspolaganju nešto veći ekran, pa je logičnije da će upravo tu polovinu koristiti. Razlog tome je što druga polovina sadrži dual kamere od 16 + 20 megapiksela, od kojih je drugi senzor telefoto tipa, tako da bi uređaj trebalo da ima sasvim pristojne mogućnosti kada je snimanje fotografija i videa u pitanju.

Kada je rasklopljen, debljina FlexPai-a iznosi samo 7,6 milimetara. Međutim, kada se preklopi, deblji je od 15,2 milimetara, pošto ne može da se preklopiti u potpunosti.

Šarka koja uređaj čini preklapajućim deklarisana je na 200.000 rasklapanja, pa je malo verovatno da će korisnici imati problema sa njom tokom korišćenja, navodi BBC.

Uređaj pokreće novi premijerni čipset - 7-nanometarski Snapdragon 8150. U osnovnoj konfiguraciji, FlexPai se isporučuje sa 6GB RAM-a i 128GB prostora za skladištenje podataka. Druge konfiguracije uključuju 8/256 i 8/512GB.

Uređaj podržava Ro-Charge tehnologiju brzog punjenja, koja je u stanju da za sat vremena napuni bateriju od 0 do čak 80 odsto.

Royole FlexPai je za sada predstavljen samo u Kini, a početna cena uređaja iznosi 9.000 juana, odnosno oko 1.300 dolara ili 1.135 evra. Drugim rečima, uređaj je rangu top modela Android telefona koji nemaju pominjane karakteristike, prenosi PC Press.

#Kina

#tehnologije

'