AKTUELNO

Ove godine nismo nabavljali novu rasvetu. Ukrasićemo 122 lokacije i prvi put centre sedam prigradskih opština, kazao je Vsić gostujući u emisiji "Svitanje" TV Pink.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će novogodišnja rasveta u Beogradu biti uključena u petak, 15. novembra, i da će biti postavljena tri meseca, do Dana državnosti Republike Srbije 15. februara.

"Ukrasna novogodišnja rasveta biće uključena u petak, 15. novembra, a do 1. decembra biće postavljene jelke i velike kompozicije kao što su Ulazna kapija i lavirinti", rekao je Vesić,

On je podsetio da je novogodišnja rasveta već uključena u mnogim glavnim gradovima Evrope kao što su Beč, Moskva, Budimpešta, London, pa je došao red i na Beograd.

"Ove godine nismo nabavljali novu rasvetu. Ukrasićemo 122 lokacije i prvi put centre sedam prigradskih opština. U odnosu na prošlogodišnje lokacije imaćemo jednu novu - Topličin venac, koji je u međuvremenu rekonstruisan i uređen tako da se svi ponosimo njime. Tradicionalno klizalište neće biti na Trgu Nikole Pašića već će se nalaziti na novom i rekonstruisanom Trgu Republike", rekao je Vesić.

On je dodao da je grad montirao 2.769 svetlećih figura, 198 svetlećih zavesa i 3.346 svetlećih lančanica i naglasio da je Beograd jedan od najbolje ukrašenih gradova Evrope i najavio da će u četvrtak, 14. novembra, biti puštena i nova dekorativna rasveta Brankovog mosta.

"Montirali smo 346 'led rgb dmx' reflektora s nosačima, 7.700 metara elektroinstalacija položenih u pocinkovane nosače kablova, i isto toliko optičkih kablova, 35 razvodnih kablovskih ormana kao i dva glavna ormana", rekao je Vesić, precizirajući da će nova rasveta omogućiti da most bude osvetljen različitim bojama, da je moguće na bočnim stranama mosta imati različite dinamičke efekte kao što su zastave, poruke i slično.

Dodao je i da je Bajrakli džamija, kao spomenik kulture, dobila novu rasvetu sa 91 led reflektorom.

"Ne kupujte Galeriju Progres"

Vesić je pozvao da pravna i fizička lica da ne učestvuju u licitaciji za prodaju izložbene galerije „Progres” u Knez Mihajlovoj ulici „osim ako ne žele da ulažu u kulturu”.

– Ova galerija je stavljena pod zaštitu države i Zavoda za zaštitu spomenika odlukom Vlade Srbije od 1. avgusta tako da je u njoj ne može da se vrši bilo kakva delatnost osim kulturne, kao što nije moguće vršiti bilo kakve radove na prepravci ovog prostora – rekao je Vesić.

– Ova odluka je doneta na predlog grada Beograda i tako smo sprečili nameru onih koji pokušavaju da prodaju Galeriju „Progres” da je pretvore u kockarnicu. Dok smo mi na vlasti u Beogradu to se neće dogoditi i galerija „Progres” ostaje prostor namenjen umetnosti. Mi ovo radimo jer je Grad Beograd, kada je zgrada „Progresa” građena, dao uslov da se napravi umetnička galerija na mestu gde je nekada bila čuvena galerija „Sebastijan”. Nekoliko puta je grad Beograd pokušao da dugovanja koje „Progres” ima prema gradu pretvori u vlasništvo nad galerijom. Nažalost, neko je baš odlučio da tu otvori kockarnicu. E, pa neće moći – rekao je Vesić.

– Za vreme privatizacije, zgrada „Progresa” se već neko vreme prodavala, a Grad Beograd uporno traži da se galerija sačuva i da onaj koji kupi zgradu nema mogućnost da promeni prostor galerije i njenu namenu. Šta će biti sa ostatkom zgrade kao i sa objektom u Krnjači nas ne interesuje – rekao je Vesić.

– Ako neko želi da izdvoji 5,27 miliona evra za 751 kvadrat ove galerije, koliko traže oni koji je prodaju, treba da mu bude jasno da će u tom prostoru moći samo da izlaže slike ili da se bavi promocijom kulture. Ako ima takvih ljudi, grad će biti zadovoljan da neko uloži 5,27 miliona evra u kulturu – poručio je Vesić.

Kompanija Progres oglasila je, treći put, prodaju nepokretne imovine putem javnog nadmetanja 11. decembra. Prodaju se objekti u sklopu zgrade „Progres” u Zmaj Jovinoj, u centru Beograda, a imovina je podeljena u osam celina. Najskuplja je galerija površine 751,7 kvadratnih metara, s početnom cenom od 5,27 miliona evra. Oglašena je i prodaja tehničkog centra „Progresa” u Krnjači, po početnoj ceni od 11,5 miliona evra. Prodaja nepokretnosti „Progresa” se sprovodi u skladu sa unapred pripremljenim „planom reorganizacije” da bi se namirili poverioci.

#Goran Vesić

'