AKTUELNO

Mesec dana je već prošlo otkako je figura "Pobednika", posle više od devet decenija, skinuta sa postolja na Kalemegdanu i prebačena u Smederevo gde se u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića obavlja njena restauracija.

Za to vreme nastavljeni su radovi na Beogradskoj tvrđavi, na samom postamentu, mada je mnogo pažnje javnosti privukla i, kako su to stručnjaci nazvali, "statička sanacija spomenika", pošto se od ranije znalo da je "Pobednik" nagnut 30 centimetara u jednu stranu.

Iako su mnogi mislili da će simbol Beograda tokom ove rekonstrukcije i restauracije biti ispravljen, to se neće dogoditi, što su potvrdili i iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Spomenik će biti učvršćen, ali ne i ispravljen.

Foto: Twitter.com/ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA

- Spomenik je stabilizovan u sadašnjem položaju. Zaključak stručnog tima je da bi ispravljanje moglo da prouzrokuje druge probleme. Neće se ispravljati, ali su uspešnom statičkom sanacijom sprečena dalja pomeranja - saopštili su preko Tvitera iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Podsetimo, sređivanje "Pobednika" trebalo bi da traje šest meseci, a figura bi na Beogradsku tvrđavu trebalo da bude vraćena sredinom februara 2020. godine.

#Beograd

#Kalemegdan

#Pobednik

'