AKTUELNO

Akcija "Drvo za Beograd", u okviru koje bi društveno odgovorne kompanije, kao i međunarodne organizacije i pojedinci, sadnjom drveća trebalo da pomognu da Beograd bude zdraviji i zeleniji grad, počela je danas u novobeogradskom parku Ušće, kod spomenika "Večna vatra".

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, u društvu direktora nemačkog GIZ-a Gerharda Zipela i direktora JKP Zelenilo Beograd Slobodana Stanojevića, posadio je drvo, uz poruku da je cilj Beograda da sa sadašnjih 15, zelene površine na njegovoj teritoriji zauzimaju 25 procenata.

- Ukoliko želimo da dostignemo taj cilj, 2,5 miliona stabala moramo da zasadimo. Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ je prva koja se odazvala našem pozivu, a to je svojevrsni izazov i drugima da se uključe. Posadićemo danas 163 stabla u parku Ušće - istakao je Radojičić, navodeći da GIZ daje veliki doprinos razvoju Beograda, unapređenju kvaliteta života građana po mnogim pitanjima i na temama koje su od značaja za životnu sredinu.

Foto: Tanjug/Beoinfo

On je dodao da povodom akcije i sađenja stabala i drveća, svi zainteresovani mogu da se jave putem e-mail adrese - drvozabeograd.gov.rs.

- Prema generalnom urbanističkom planu zelenih površina, definisane su lokacije gde će se dalje saditi stabla. Drveće je važno zbog čistijeg vazduha, a onda i svaki stanovnik grada ima bolju i kvalitetniju životnu sredinu - naveo je Radojičić.

Takođe, kako je kazao, postoji i plan da svaki prvi razred osnovne škole zasadi po jedno stablo i da se deca uključe u akciju.

- Ukoliko svaki Beograđanin bude dao svoj mali doprinos i imao svoje stablo, mi ćemo za godinu ili dve dostići cilj - naglasio je Radojičić.

Direktor GIZ-a Gerhard Zipel zahvalio je gradonačelniku na mogućnosti da učestvuje u akciji.

- Naši zaposleni su želeli lično da učestvuju, svako od njih je došao da zasadi po jedno drvo, nisu želeli da kompanija plati. Nadam se da će i druge kompanije prihvatiti izazov. Nema ništa lepše nego doći i videti koliko je upravo drvo koje ste vi zasadili poraslo - rekao je Zipel.

Direktor JKP Zelenilo Beograd Slobodan Stanojević pozvao je sva udruženja građana i pojedince, kao i druge organizacije i kompanije da se pridruže, a naveo je da će u Ušću biti zasađene breze, jasen, crni bor, filodendron.

#Beograd

#Zoran Radojičić

#drveće

'