AKTUELNO

Građani su se odlučili za postavljanje mosta u Park Ušće. Ipak, konačna odluka o tome da li, kada i gde će biti preseljen Stari savski most biće doneta za najviše dve nedelje.

Najviše građana koji su se na na sajtu Grada Beograda izjašnjavali gde žele da se Savski most preseli, odlučilo se za prvu varijantu i selidbu mosta na "suvo", u park između Muzeja savemene umetnosti i Brankovog mosta.

Kako mediji nezvanično saznaju, za Varijantu 1 glasalo je 3452 građana, dok je za Varijantu 2 glasalo nešto manje - 2.835.

Varijanta 1 podrazumeva dve intervencije. Jedna je izgradnja novog mosta za pešačko-biciklistički saobraćaj sa pristupnim stazama u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije, čiji će izgled biti definisan projektom, a druga intervencija je demontaža Starog savskog mosta i ponovna montaža lučne čelične konstrukcije glavnog raspona u parku Ušće na poziciji između TC Ušće i Muzeja savremene umetnosti. Most će ovom intervencijom predstavljati skulpturu na visini od 4,5m. Prostor ispod mosta može da sadrži kulturne, komercijalne i slične sadržaje.

Investiciona vrednost radova je oko 15 miliona evra.

Varijanta 2 je preseljenje i dogradnja mosta između Novog Beograda i Ade Ciganlije za pešačko-biciklistički saobraćaj. Ona podrazumeva demontažu mosta i ponovnu montažu, izradu novih betonskih stubova i nedostajuće čelične konstrukcije i izgradnju prilaznih staza u nastavku Ulice omladinskih brigada do Ade Ciganlije.

Investiciona vrednost radova je oko 14 miliona evra.

Iz Skupštine grada navode da će u narednih 10-15 dana biti doneta konačna odluka da li će se, kada i gde Stari savski most preseliti i koliko će taj poduhvat koštati.

#Stari savski most

'