AKTUELNO

Grad Beograd će preduzeti 43 konkretne mere koje će u narednih pet godina pomoći prestonici da znatno "prodiše", najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navodeći da će u taj plan za borbu protiv zagađenja vazduha biti uloženo 6,5 milijardi evra.

Vesić je, u intervjuu za današnji "Kurir", rekao da je za ovu godinu bilo planirano da se kupe novi dizel autobusi i trolejbusi, ali da je posle događaja od prošle nedelje odlučeno da se kupi najmanje 200 autobusa na gas, od kojih će 150 biti zglobni.Za to je izdvojeno 53 miliona evra, dodao je Vesić.

-Beograd više neće kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas (CNG), kao i elektrovozila - istakao je Vesić.

On je najavio da će u naredne četiri godine biti kupljeno po 80 novih CNG autobusa, što će da košta 85 miliona evra.

-Za pet godina imaćemo najmanje 520 CNG autobusa na gas, a za sedam godina Beograd neće imati nijedan dizel-autobus - kazao je Vesić.

On je ukazao da je u ovom planu i metro, što će značiti i znatno smanjenje zagađenja.Do kraja godine trebalo bi da se krene u izgradnju prve dve linije metroa, čija je procenjena vrednost 3,86 milijardi evra, rekao je Vesić.Vesić navodi da će izgradnja ovih linija trajati sedam-osam godina, a kada bude završen, saobraćaj na ulicama biće smanjen za oko 30 odsto.

U Beogradu ima oko 300.000 individualnih ložišta, a u narednih pet godina biće obezbeđeni podsticaji da ti ljudi budu priključeni na sistem centralnog grejanja ili na gas, jer će postojati zakonska obaveza priključenja tamo gde postoji mreža, rekao je Vesić.

Dodaje da će, da bi se to dogodilo, biti izgrađeno 360 kilometara gasne mreže, a 34 miliona evra će biti uloženo da se ugase kotlarnice u javnom sistemu koje zagađuju vazduh.Planirano je i da se zasadi milion stabala ukupne vrednosti 26 miliona evra, a u narednih pet godina biće urađeno 50 kilometara "zelenih zidova", kako na ulicama između saobraćajnih traka, tako i na stambenim zgradama.

Vesić najavljuje i da će Beograd kupiti 25 novih mernih stanica za merenje zagađenja, a u okviru projekta "Pametan grad", na 245 lokacija biće instalirani merači zagađenja, pa će građani preko aplikacija u svakom trenutku znati kakvo je zagađenje u određenom delu grada.

#Beograd

#Goran Vesić

'