AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić pozdravio je danas u ime grada Beograda ugovor koji je potpisan između izdavačkih kuća "Službeni glasnik" i "Prosveta", uz saglasnost Ministarstva privrede, o preuzimanju "Prosvete" u okviru koje će biti obnovljena knjižara "Geca Kon" u Knez Mihailovoj ulici.

- Grad Beograd se snažno bori da se sačuvaju kulturna dobra kako knjižara 'Geca Kon', tako i galerija 'Progres', koje su očigledno kroz proces privatizacije trebalo da budu kupljene i pretvorene u restorane i butike - naveo je Vesić u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njegovim rečima, te privatizacije su se događale 2008. i 2009. godine u vreme vlasti Demokratske stranke Borisa Tadića, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića, dodajući da se oštro suprostavljao, u ime grada Beograda, kako prodaji Galerije "Progres", tako i uništavanju knjižare "Geca Kon".

- Zbog toga sam trpeo pritiske. Danas sam srećan jer smo ostvarili veliku pobedu za kulturu Beograd. Knjižara 'Geca Kon' došla je u ruke državne kompanije 'Službeni glasnik', i sada će biti renovinara i očuvana. Sledeća je Galerija 'Progres' koju je već Vlada Srbije, na predlog grada Beograda, proglasila kulturnim dobrom, pa smo tako osujetili namere bivše vlasti da je pretvore kockarnicu - istakao je Vesić.

Vesić je u saopštenju zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, direktorki "Službenog glasnika" Jeleni Trivan i predsedniku Udruženja književnika Srbije Milovanu Vitezoviću na naporima da se sačuva kulturno dobro Beograda - knjižara "Geca Kon".

Najstarija knjižara u Srbiji "Geca Kon" proglašena je za kulturno dobro 2009. godine, a u njoj se mogu naći dela većine srpskih izdavača, ali i značajne antikvarne knjige, kao i slike priznatih umetnika, u galeriji koja se nalazi na spratu knjižare.

#Geca Kon

#Goran Vesić

'