AKTUELNO

"Večna vatra će nas zauvek podsećati na našu herojsku prošlost, u kojoj smo zajedno bili na pravoj strani istorije, braneći vrednosti istine i pravde", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Na Groblju oslobodilaca, u slavu hrabrih predaka, oslobodilaca Beograda, goreće "Večna vatra", vatra slobode, ljubavi i bratstva srpskog i ruskog naroda, poručio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Večna vatra će nas zauvek podsećati na našu herojsku prošlost, u kojoj smo zajedno bili na pravoj strani istorije, braneći vrednosti istine i pravde, zbog čega smo kao narodi tako često stradali - rekao je Vesić uoči ceremonije polaganja temeljca za skulpturu "Večna vatra", koji su položili ministri odbrane Srbije i Rusije Aleksandar Vulin i Sergej Šojgu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vesić je naveo da će neki sigurno pitati čemu večna vatra 75 godina posle pobede nad fašistima i koji će ismevati taj poduhvat, ali je poručio da nam večna vatra nikada više nije bila potrebna nego danas, 75. godina posle pobede nad fašizmom, jer se, tvrdi, fašizam ponovo probudio.

- Mislili smo da je fašizam u svetu potučen 9. maja 1945. godine. Mislili smo da je zlo zatrto. Oni koji su se borili na strani fašista u Drugom svetskom ratu čekali su trenutak da podignu glavu. Da bi prikrili svoje zločine pred licem istorije oni pokušavaju da prekroje istorijsku istinu, težeći da žrtve predstave kao dželate, a dželate kao žrtve - rekao je Vesić.

Oni, kaže, žele da objasne kako je heroj Vlasov, a ne Žukov i kako je srpski fašista Dimitrije Ljotić heroj, a heroji nisu partizani Koča Popović i Peko Dapčević.

- Za njih su Pavelićeve ustaše u Hrvatskoj i Banderovci u Ukrajini oslobodioci, a ruski i srpski narod okupatori. Za njih je Jasenovac, jedan od najstrašnijih nacističkih logora bio kamp za rekreaciju ljudi. A, mi danas svima njima poručujemo iz Beograda - nećemo vam to dozvoliti da prekrajate istoriju i da ponovo ubijate heroje - poručio je Vesić.

On je istakao da je odgovor Srbije snažan kao i 1945. godine, te da ćemo podići koliko god je potrebno spomenika, učiti decu u školama, štampati knjige, negovati sećanje na naše žrtve, jer se mora jasno reći - ko je bio poraženi u Drugom svetskom ratu, a koje u tom ratu pobedio i čitavoj civilizaciji doneo slobodu i prestanak razaranja.

Vesić je poručio da je Srbija ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu.

On je podsetio da su Srbi, posle Rusa, srazmerno broju stanovnika, dali najveće žrtve u Drugom svetskom ratu.

- Kosti naših predaka ugrađene su u temelje današnje Evrope i zato niko ne može da kaže da nismo Evropa - rekao je Vesić.

Dodao je da Beograd sa ponosnom slavi 20. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

Vesić je podsetio da se Beograd 2016. godine pridružio svetskoj porodici "Besmrtnog puka", kada za 9. maj desetine hiljada naših građana šeta ulicama glavnog grada noseći slike svojih predaka, koji su hrabro položili živote za slobodu otadžbine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vesić je naveo da će Beograd nastaviti da kroz različite projekte i inicijative zajedno sa ruskim partnerima neguje kulturu sećanja na žrtve, jer je narod bez sećanja narod bez budućnosti.

- Zato današnjim činom, simbolički na mestu gde počiva 2.556 boraca narodnooslobodilačke vojske i 940 Crvenoarmejaca, koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, poručujemo celom svetu da ne zaboravljamo, niti ćemo ikada zaboraviti svoju istoriju - rekao je Vesić i poručio: "Neka večno živi slava naših heroja! Neka večno gori vatra ljubavi, slobode i bratstva srpskog i ruskog naroda".

#Goran Vesić

'