AKTUELNO

Broje preventivne mere se moraju poštovati kako bi se zaštitilo zdravlje građana.

U javnom gradskom prevozu u Beogradu primenjuju se one mere koje je donela Vlada Republike Srbije, a koje grad potom konkretizuje i sprovodi, naveo je zamenik gradonačelnika prestonice Goran Vesić.

- Republički štab donosi mere, a mi donosimo svoje mere onde gde je to naša nadležnost, kao što je to javni gradski prevoz – kaže Vesić. Ističe da je u prevozu naložena redovana i potpuna dezinfekcija, koja se vrši pre izlaska vozila na trasu. Dezinfekcija se vrši i na svakoj okretnici, tačnije dezinfekcija onih delova autobusa koje putnici najčešće dodiruju (vrata, rukodržači, validatori karata...).

Naloženo je, dodaje, i da se šiberi i prozori drže otvorenim tokom vožnje. U autobusima će se od kraja dana, kako najavljuje, naći i plakati sa obaveštenjima o tome kako se ponašati u javnom prevozu.

Da bi se smanjio kontakt sa vozačem na prigradskim linijama je zabranjen ulazak putnika na prednja vrata, a obustavljena je i prodaja karata kod vozača.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kada je reč o ugostiteljskim objektima, Vesić kaže da će Vlada Srbije danas precizirati koji to objekti neće raditi.

- Na osnovu odluke Vlade, mi smo doneli našu odluku o tome da se na teritoriji grada zabranjuju svi javni skupovi u zatvorenim prostorima, a u kojima boravi više od 100 ljudi. To se odnosi na pozorišne predstave, bioskopske projekcije, koncerte, seminare, ali i na klubove – kaže Vesić. Dodaje da se ova odluka ne odnosi na restorane, ali da pretpostavlja da će današnjom odlukom biti precizirano da ovi objekti smanje broj stolova i stolica.

Apeluje da se svako okupljanje većeg broja ljudi treba izbeći. 

Govoreći o taksi vozilima, Vesić kaže da se juče sastao sa predstavnicima taksi udruženja, gde je Grad preporučio da se putnici ne primaju na prednje sedište, a sve kako bi se izbegao direktan kontakt sa putnicima. 

Foto: TV Pink Printscreen

- Sva taksi udruženja obezbedila su sredstva za dezinfekciju, svi vozači su obavezani da održavaju i čiste svoje automobile, a dogovoreno je da, ako inspekcija pronađe automobil koji nije čist i dezinfikovan, on bude isključen iz saobraćaja – kaže Vesić za Pink. 

Podseća da je na mesec dana suspendovano rešenje o posebnom režimu saobraćaja i snabdevanju u Beogradu, budući da je u maloprodajnim objektima zabeležena veća posećenost. 

- Ovu odluku smo suspendovali na mesec dana i time omogućili da se maloprodajni objekti snabdevaju i tokom dana, što je u ovom trenutku u interesu građana. Juče sam imao sastanak sa predstavnicima distributera i predstavnicima maloprodajnih lanaca i skrenuo sam im pažnju da nećemo tolerisati parkiranje na tramvajskim šinama, raskrsnicama, zelenoj površini... – kaže Vesić. 

Foto: Pixabay.com

Kako je najavio, u svim beogradskim opštinama danas će početi da rade centri u kojima će tokom celog dana dežurati volonteri i zaposleni koji će biti na usluzi najstarijim sugrađanima.

- Svi stariji koji imaju potrebu da ih poseti lekar, ili da im se kući donese lek ili kupi hrana, mogu da slobodno pozovu telefone koji se nalaze na sajtu gradskih opština - poručio je Vesić. 

#Beograd

#Goran Vesić

#koronavirus

'