AKTUELNO

Prazni terminali, hodnici, šalteri, gejtovi, otkazani letovi, po koji putnik koji iščekuje let gledajući na informativnoj tabli da i one ne bude otkazan, radnici sa maskama i rukavicama je slika beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla" u doba korone.

Korona virus je i danas otkazao brojne letove, a kako je navedeno na sajtu nacionalne avio-kompanije Er Srbija otkazane su linije za Sarajevo, Beč, Podgoricu, Milano, Rim, Veneciju, London, Istanbul, Atinu, Zagreb, Ljubljanu, ali i mnoge druge… 

Na tom sajtu navedena je dugačka lista otkazanih letova sve do 25. maja.

Predstavnik za medije Er Srbija Nikola Vukomanović za Tanjug kaže da se ta kompanija trudi da realizuje što više letova, ali i da se mora prilagođavati odlukama i merama direktorata stranih zemalja.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

 On podseća da su zbog sprečavanja širenja virusa korona pojedine zemlje zatvorile aerodrome ili obustavile letove do daljnjeg, a na osnovu toga i Er Srbija prilagođava svoju mrežu letova.

Prema Vukomanovićevim rečima, Er Srbija je danas realizovala oko desetak letova.

Inače, zbog sprečavanja širenja korona virusa, Vlada Srbije je zabranila ulazak stranim državljanima u Srbiju, dok naši državljani koji se vraćaju u zemlju moraju da budu u samoizolaciji.

Sanitarni inspektor na Aerodromu Đorđe Vujičić za Tanjug navodi da je procedura za naše državaljne koji se vraćaju u Srbiju takva da prvo prolaze termovizijsku kameru, zatim intervju sa sanitarnom inspekcijom, a potom dobijaju od Ministarstva zdravlja papir kojim su upozoreni da se "stavljaju pod zdravstveni nadžor". 

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

"Svi putnici koji se od 16. marta vraćaju u zemlju idu u kućnu izolaciju, u trajanju od 14 ili 28 dana, u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolaze", ističe Vujičić. 

Međutim, ukoliko se na termovizijskoj kameri pokaže da putnik ima temperaturu, onda se, navodi Vujičić, kontaktira epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje koja dalje tretira pacijenta. Iz Aerodroma "Nikola Tesla" Beograd za Tanjug kažu da poštuju sve procedure koje su propisale nadležne zdravstvene institucije, a zaposleni postupaju prema algoritmu za prevenciju virusa Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut''.

Foto: Tanjug/Tanja Drobnjak

Dodaju da sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja na beogradskom aerodromu kontinuirano koristi termovizijske kamere postavljene na lokacijama pre pasoške kontrole za dolaske i vrši pojačanu kontrolu zdravstvenog stanja putnika.

 Putnici se o merama prevencije obaveštavaju i na aerodromu, u skladu sa preporučenim procedurama.

#Aerodrom Nikola Tesla

#koronavirus

'