AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da će od ponedeljka, 23. marta Paliluska pijaca biti zatvorena dok će ostale pijace na teritoriji Beograda raditi samo četvrtkom, petkom i subotom od 8 do 15 sati.

- Od sutra ne radi Paliluska pijaca zato što je ona zatvoren objekat pa kada je njen rad u pitanju poštujemo odluke Vlade Republike Srbije. Na toj pijaci ostaje da radi samo supermarket koji se nalazi na poslednjem nivou. Što se ostalih pijaca tiče, koje su ili otvorene ili poluotvorene one će raditi samo tri dana i to četvrtak, petak i subota od 08-15 sati - rekao je Vesić.

On je istakao da deo prodavaca na pijacama koji imaju preko 65 godina a sada zbog odluke Vlade ne mogu da izlaze iz svojih kuća neće izgubiti svoje tradicionalne tezge a neće ih ni plaćati ukoliko ne rade.

- Svi na pijacama imamo prodavce kod kojih kupujemo određenu robu i to jeste drža ove vrste tržnice. Mnogi od tih prodavaca imaju preko 65 godina. Neki su se snašli i poslali mlađe na tezge ali neki nisu. Oni koji nisu zadržaće svoje tezge i neće ih plaćati u vreme vanrednog stanja odnosno za dan koje ne rade. Kada sve ovo prođe naši tradiocionalni prodavci biće na svojim tezgama. Samo neka ne u izlaze iz kuća da prežive ovu epidemiju - rekao je Vesić.

On je dodao da će od danas svi parkovi koje održava JKP „Zelenilo Beograd“ bati zatvoreni.

- Tokom jutra gradski parkovi ograđeni su trakama na kojima jasno piše da su parkovi zatvoreni i da je zabranjen ulaz u njih. Sprovođenje ove mere kontrolisaće komunalna milicija i policija i moja molba građanima je da ne ulaze u parkove - istakao je Vesić.

Napomenuo je da se u Beogradskoj areni trenutno odvija najveća logistička operacija u novijoj istoriji Beograda.

- Samo danas i sutra u Arenu će ući oko sto šlepera sa robom. Od utorka 700 stotina volontera iz gradske uprave grada Beograda počinje pakovanje paketa sa najosnovnijim namirnicama za penzionere. Svaki paket imaće 11 proizvoda i biće težak oko osam kilograma. Paketi u će biti upućivani centrima za socijalni rad gradskih opština i 173 hiljade penzionera koji imaju niđu penziju od 30.000 dinara počeće od četvrtka pa narednih deset dana da dobijaju na kućne adrese ovu pomoć - naglasio je Vesić. 

On je podsetio građane da je od sinoć u 20 sati na teritoriji Beograda ne radi javni prevoz a da je juče od podne ukinut međumesni prevoz.

- U Beograd i iz Beograda može samo kolima. Javni prevoz ne radi i to se odnosi na gradski i prigradski prevoz kao i na BG voz. Biće organizovan samo direktan prevoz za zdravstvene radnike, za komunalne službe grada Beograda kao i za kompanije koje imaju organizovanu treću smenu na osnovu posebnih ugovora koje potpisuju sa GSP Beograd i Lastom - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'