AKTUELNO

Komercijalni ugovor za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa potpisan je danas, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat izgradnje metroa potpisan je između Grada Beograda, JKP "Beogradski metro" i kompanije "Ežis".

- Danas smo svedoci potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa, kojim realizujemo donaciju vlade Francuske i započinjemo realizaciju najveće infrastrukturne investicije u ovom delu Evrope, vredne šest milijardi evra - izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je saopšteno, ona je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem i ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkonijem prisustvovala potpisivanju ugovora.

Dodala je da će studija izvodljivosti biti gotova za godinu i po dana, kada će započeti izgradnja metroa dugog 60 km, sa 60 stanica.

Foto: Beograd.rs

- Beogradski metro jedan je od najzahtevnijih projekata kojem pristupamo i ne bi bio moguć da nema dobrih odnosa između Srbije i Francuske, zahvaljujući predsednicima Aleksandru Vučiću i Emanuelu Makronu - rekla je ona.

Dodala je da ovaj projekat zahteva najbolje kompanije i stabilnu vladu koja će ga realizovati.

- U pitanju je investicija značajna za dalji razvoj naše zemlje, jer kriza će proći, a ekonomija i investicije moraju da idu napred - rekla je ona.

Foto: Beograd.rs

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se na ovaj projekat čeka pola veka.

- Korak po korak dolazimo do željenog cilja, a krajem sledeće godine započeće izgradnja beogradskog metroa, zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Vladom Srbije - rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Dodao je da je metro projekat od nacionalnog značaja, čija realizacija ne bi bila moguća bez podrške predsednika i Vlade

- Nema rukovodeće garniture koja nije obećavala metro, ali ova vlast će ga završiti - rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni rekao je da je beogradski metro primer dobre saradnje i snažnih odnosa dve države i rekao da će Vlada Francuske nastaviti da pruža finansijsku, tehničku i političku podršku Srbiji.

- Za Francusku ovo je jedan od najvećih i najvažnijih projekata koje ćemo sprovesti nakon posete predsednika Makrona Srbiji. Zajedno, francuski i srpski eksperti činiće tim koji će realizovati ovu investiciju, uz ogromnu podršku Vlade Srbije i grada Beograda - rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Generalni direktor "Ežisa" Olivije Bovar rekao je da je ova kompanija snažno posvećena uspešnoj realizaciji projekta.

- Ponosni smo što učestvujemo u realizaciji ovako važnog projekta za Srbiju. Uveravam vas da ćemo dati sve od sebe da se on uspešno sprovede, na dobrobit građana Beograda i Srbije - rekao je Bovar.

#Goran Vesić

#Zorana Mihajlović

#beogradski metro