AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika naveo je da spomenik Stefanu Nemanji stiže u Beograd do 14. avgusta i da će biti transportovan u delovima koji će biti dovezeni u deset kamiona.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da montiranje spomenika osnivaču dinastije Nemanjić u 12. veku Stefanu Nemanji na Savskom trgu u prestonici koji se rekonstruiše, počinje 15. avgusta.

"Najavljeno je da će spomenik biti u Beogradu do danas, ali je rok pomeren za deset dana zbog carinskih procedura sa Rusijom i dodatnih procedura zbog epidemije virsa kovid 19. Spomenik je bio završen i spreman za trasnport u Beograd sredinom marta ali je zbog vanrednog stanja i zatvaranja granica sve odloženo za skoro pet meseci, odnosno do 15. avgusta", rekao je Vesić.

On je naveo da spomenik Stefanu Nemanji stiže u Beograd do 14. avgusta i da će biti transportovan u delovima koji će biti dovezeni u deset kamiona.

Radnici i montažeri iz Rusije stižu u Beograd 10. avgusta i dan pošto stiignu delovi postamenta, već 15. avgusta počinju montiranje spomenika dok će vajar Aleksandar Rukavišnjikov biti u Beogradu od septembra i nadgledati postavljanje spomenika.

Vesić je naveo da je rok za postavljanje spomenika dva meseca od početka radova, odnosno 15. oktobar.

On je izrazio zadovoljstvo radovima na rekonstrukciji Savskog trga, navodeći da će to biti najveći pešački trg u Beogradu površine 12.000 metara kvadratnih, dok će saobraćajnice zauzimati 9.000 metara kvadratnih.

Naveo je da će na novom trgu biti 250 novih stabala, od kojih je 60 već zasađeno i istakao da je ponosan jer je to treći gradski trg koji se rekonstruiše za vreme njegovog mandata u Gradskoj upravi.

"Slavija, Trg Republike i sada Savski trg, postali su mesta na koje ljudi žele da dolaze, a dovoljno je setiti se na šta su ličile Slavija i prostor ispred stare Železničke stanice, pa da vidite kako se Beograd menja, napreduje i razvija se", zaključio je Vesić.

#Goran Vesić

#Spomenik

#stefan nemanja