AKTUELNO

Glavni urbanista je istakao da nikada više zelenila nije posađeno u Beogradu nego proteklih godina.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić izrazio je danas zahvalanost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je svojim jasnim stavom oko Košutnjaka prekinuo kampanju koja se vodila oko navodne seče šume.

"Kao što je predsednik rekao - seče šume ni u Košutnjaku kao ni na drugim delovima grada neće biti", istakao je Stojčić u saopštenju.

On je ukazao da je stav grada Beograda, od kako je ta priča izašla u javnost, bio upravo takav - da šuma mora biti sačuvana.

"Nažalost, grupa neuspešnih političara uporno je plašila građane Beograda predlogom investitora govoreći da će šuma biti posečena i da je plan usvojen, što je notorna laž i besmislica. Na kraju je i predsednik Srbije morao da reaguje i potvrdi ono što je od početka bio stav nas koji upravljamo gradom - seče šume neće biti kao što je nikada nije ni bilo", ukazao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, svaki investitor može da predloži kakav god želi plan, ali da su institucije grada Beograda i odbornici ti koji na kraju odlučuju i daju konačnu reč.

"Zato je usvajanje urbanističkih planova proces koji traje najmanje godinu dana, uključujući i javne rasprave koje imaju za cilj sprovođenje potpuno transparentnog postupka koji podrazumeva i aktivno učešće javnosti", objasnio je Stojčić.

Glavni urbanista je dodao da nikada više zelenila nije posađeno u Beogradu nego proteklih godina.

"Na Savskom trgu koji se sada rekonstruiše biće 250 novih stabala, na Savskom keju čija je rekonstrukcija u toku skoro 150 novih stabala, u samom centru grada koji je pretvoren u pešačku zonu zasađeno je 138 novih stabala", naveo je Stojčić.

On je podsetio da se poslednja velika seča stabala u Beogradu desila kada je bivši gradonačelnik Dragan Djilas sekao platane u Bulevaru kralja Aleksandra.

"Svi mogu primetiti da prilikom rekonstrukcije ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Dušanove nijedno stablo nije posečeno već su zasađena nova. U tome je razlika između onih koji nas nepravdano i licemerno kritikuju i nas. Zato će u istoriji našeg grada ostati zapamćeno da su 2010.godine u Bulevaru Kralja Aleksandra poslednja masovno posečena stabla po našem gradu i tome smo svi bili svedoci", dodaje Stojčić u saopštenju.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Marko Stojčić