AKTUELNO

U prvoj polovini avgusta počinje cvetanje jednog od najagresivnijih alergena – ambrozije. Visoka koncentracija polena ove biljke zadržava se u vazduhu i do duboko u jesen. Ove godine znatno je povećana površina na kojoj se sprovodi monitoring i uništavanje ove korovske biljke.

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić izjavio je za Pink da je krajem juna na Skupštini grada Beograda usvojena desetogodišnja strategija za suzbijanje ambrozije i prema istoj, svake godine će se uništavati veća površina.

- Ove godine monitoring smo sprovodili na 2.000 hektara, što je šest puta više nego prethodne godine. Dosad smo uništili ambroziju na oko 500 hektara, od čega 120 hektara hemijskim putem, ostalo mehaničkim – kaže gradonačelnik.

Foto: TV Pink Printscreen

Suština strategije je, kako naglašava, da se u naredne dve godine uništi 30 odsto površina na kojima se nalazi ambrozija, do 2025. godine oko 60 odsto, te da se na kraju desete godine uništi 90 procenata.

- Ova borba nije laka. Ambrozija je svuda u svetu veliki problem i vrlo je važno da se celo društvo uključi u njeno uništavanje – ističe Radojičić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Alergija ambrozijom, kako kaže, iscrpljuje organizam, pa se postavlja pitanje kako će se ona i koronavirus ponašati u kombinaciji.

- Sigurno da je važno da se alergični dodatno paze, da konsultuju lekare o doziranju svoje terapije, a kako će se koronavirus ponašati zajedno sa ambrozijom, ostaje da vidimo. To je novi izazov i ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakva će biti interakcija – kaže gradonačelnik.

Autor: Novo jutro

#Beograd

#Zoran Radojičić

#ambrozija