AKTUELNO

Obaveza Beograda je da pomogne svakom srpskom gradu da život građana bude bolji, a jedan od značajnih podsticaju tom cilju, u odnosima glavnih gradova Srbije i RS biće povelja o bratimljenju, ali i Kancelarija američke korporacije za finansijski razvoj koja će biti otvorena kao rezultat sporazuma postignutog u Vašingtonu, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Saradnja Srbije i RS ne treba da ostane samo na kulturnim i sportskim manifestacijama, rekao je Vesić gostujući na banjalučkoj ATV tokom posete RS upriličenoj povodom biciklističke trke Bajaluka Beograd.

"Kancelarija će se otvoriti na osnovu sporazuma, a to nije samo za investirnaje u Beograd, njeno sedište biće u Beogradu, pripremili su milijarde dolara za čitav region, privrednici iz Banjaluke će moći da dođu i zatraže start up kredit američke korporacije", rekao je Vesić.

Vesić je dodao da će po kredite u Beograd u Kancelariju međunarodne korporacija za finansijski razvoj moći da dođu i ljudi iz Tirane, iz Podgorice...i da je sve to važno, jer menja živote ljudi.

Prema njegovim rečima, svi ti uspesi rezultat su angažovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nema zemlje veličine Srbije čiji lider ima takvu frekvencu i učestalost kontakata sa svetskim zvaničnicima...Nađite zemlju čiji se predsednik video 11 puta samo sa predsednikom Kine", rekao je on i dodao da bi bilo važno i da investitori koji dolaze u Beograd dođu i u RS, te da je to ono o čemu je pričao sa gradonačelnikom Banjaluke.

"Kada se razvija Srbija, razvija se i RS, to je prirodan tok da nije tako ne bismo mogli da ulažemo i u aerodrom u Trebinju", rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Beograda rekao je da bi bilo dobro da francuski i japanski investitori koji su u Beogradu, a koji su zainteresovani za deponije i preradu otpadnih voda, dođu na razgovore u Banjaluku.

Upitan za savet kako Banjaluka da privuče više investicija, Vesić je rekao da niko ne sme da dozvoli da investitor uđe u lavirint birokratije, da veliki moraju da imaju poseban tretman što je, kako je dodao, važna stavka koji je pomogla da Ikea konačno stigne u Beograd.

U razgovoru o uiticaju korona virusa na privredu, Vesić je rekao da je Beograd godinu počeo sa istorijskim bužetom 1,2 milijardi, bužetom većim od Crne Gore.

"Nismo ukinuli socijalna davanja, plate, plata vozača GSP su 74.000 dinara, čistači ulica imaju prosecno 55.000 dinara", rekao je Vesić i dodao da je ponosan na to.

Prema njegovim rečima, važno je i da prva ekskurzija đaka bude u nekoj od srpskih zemalja. Ne mora to da bude Venecija, mogla bi da bude Banjaluka a za decu iz RS Beograd, rekao je Vesić.

#Banjaluka

#Goran Vesić

#Republika Srpska