AKTUELNO

Budući spomenik osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji u Beogradu predstavlja poštovanje srpske istorije i tradicije i slavu srpskih vladara i heroja, a to je i naša obaveza jer je ta istorija više nego slavna, izjavio je za Pink gradonačelnik Beograda Goran Vesić.

Vesić je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić predložio da se podigne ovaj spomenik i istakao da to podrazumeva da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da je jaka, kao i da je sposobna da štiti svoje interese.

"Mi imamo obavezu da slavimo našu srednjovekovnu istoriju, ali, nažalost, kao narod se ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine. Između ostalog nijednog srednjovekovnog vladara nemamo na novčanici", podsetio je Vesić.

Kako prenosi Beoinfo, govoreći o dinamici postavljanja spomenika, on je rekao da je do sada stiglo osam kamiona s delovima spomenika Stefanu Nemanji, prvi kamioni su stigli 14. avgusta, drugi prošlog četrtka a poslednji kamioni stižu 15. septembra.

"Ovaj spomenik je jedinstven po tome što nema običan postament, već je on napravljen kao neka vrsta muzeja na otvorenom. Unutar njega će moći da bude pedeset ljudi koji će biti u prilici da vide reljefe koji su posvećeni životu Srefana Nemanje. Ovaj spomenik će biti dominantan na Savskom trgu koji se rekonstruiše i koji će imati 32.000 kvadratnih metara", istakao je Vesić.

#Goran Vesić

#Spomenik

#stefan nemanja