AKTUELNO

Ustanove Prihvatilište za decu Beograda i Prihvatilište za odrasla i stara lica od 16. novembra nalaze se u sedmodnevnom karantinu, shodno preporukama Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da se u Prihvatilištu za decu Beograda nalazi 26 dece i 13 zaposlenih, a u Prihvatilištu za odrasla i stara lica 61 korisnik i 20 zaposlenih. 

"Zaposleni u ovim ustanovama su se dobrovoljno odlučili na sedmodnevnu izolaciju, tokom koje ne odlaze kući, već su sve vreme sa korisnicima i na taj način sprečavaju širenje virusa u ustanovama socijalne zaštite", rekla je Stanisavljević, prenosi Beoinfo. 

Ona je navela da je Prihvatilištu za odrasla i stara lica ovo sedmi put da ulaze u režim rada preventivne izolacije, dok je Prihvatilištu za decu šesti. U oba prihvatilišta primenjuju se sve preventivne mere zaštite koje su propisale nadležne institucije - zaštitni mantili, maske, rukavice, kaljače, dezobarijere, beskontaktni toplomeri, sredstva za dezinfekciju. Oba prihvatilišta poseduju dezotunele, koji omogućavaju svakodnevno funkcionisanje i sigurne ulaske u prostorije. 

Stanisavljević je dodala da su u ustanovama socijalne zašitite smešteni korisnici kojima je potrebna dodatna pažnja i pomoć jer su i zdravstveno ugroženi.   

"To je veoma važno jer su posebno izloženi mogućim komplikacijama kovida-19. Važno je da su obe ustanove u stalnom kontaktu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, odnosno epidemiolozima. Određene su osobe koje kontaktiraju sa njima i izveštavaju ih o stanju u obe ustanove. Takođe, svim ustanovama koje su u nadležnosti Sekretariijata za socijalnu zaštitu dat je nalog da se postupa po instrukcijama i preporukama dobijenim od epidemiologa i nadležnih organa", istakla je sekretarka za socijalnu zaštitu.   

Imajući na umu epidemiološku situaciju u Beogradu, Prihvatilište za odrasla i stara lica, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad Beograd na vreme je preduzelo mere u cilju zaštite i zbrinjavanja korisnika. U toku letnjih meseci blagovreme su preduzete mere kako bi se u zimskom talasu kad je pojačan prijem korisnika omogućilo da ustanova može da funkcioniše i prima nove korisnike a dobijena je i saglasnost za prijem novih zaposlenih. 

"Prihvatilište za odrasla i stara lica je deo poslovnih prostorija u prizemlju objekta opredelilo za potrebe izolacionog bloka za korisnike, čime je omogućen prijem novih korisnika. Ova odvojena celina poseduje kupatilo sa tušem i dva sanitarna čvora. U proteklih deset dana je bilo pet prijema. Napominjemo da od početka pandemije nijedan korisnik u obe ustanove nije bio zaražen virusom. U 2020. godini u Prihvatilištu za decu Beograda realizovano je 97 zahteva za prijem", precizirala je Nataša Stanisavljević. 

#Karantin

#nataša stanisavljević

#prihvatilišta