AKTUELNO

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da će do kraja ove, ili početkom sledeće godine, biti usvojen Plan detaljne regulacije Makiškog polja, kao važan korak ka izgradnji metroa u Beogradu.

On je za Studio B istakao da će izgradnja depoa na Makiškom polju označiti početak izgradnje metroa u prestonici.

– Na početku Makiškog polja je predviđena izgradnja depoa za prvu i drugu liniju metroa. Nadamo se da ćemo uspeti da završimo sve aktivnosti, pre svih na eksproprijaciji zemljišta, a kasnije i na izgradnji čitavog platoa, kako bi se obezbedili uslovi da za kopanje tunela – naveo je Stojčić.

On je pojasnio da Makiško polje omogućava izgradnju depoa, jer broj kompozicija predviđa tako veliku površinu. Takođe, u tom delu grada, na površini većoj od 4,5 miliona metara kvadratnih, očekuje se najveći razvoj stambeno-poslovnih objekata u sledećih nekoliko decenija.

– Beograd ne može više da ide u širinu, osim u izuzetnim situacijama. Stoga za budući razvoj grada ostaju ovakve neizgrađene teritorije koje su, takođe i van obuhvata vodozaštite, što su utvrdile i sve nadležne institucije – zaključio je Stojčić.

#Marko Stojčić