AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da srpske porodice u severnom delu Kosovske Mitrovice, kojima su danas uručeni ključevi stanova, izgrađenih sredstvima Grada Beograda, posle 16 godina konačno mogu da žive u ''uslovima dostojnim čoveka''.

Vesić je za Novo jutro TV Pink rekao da je Grad Beograd u severnom delu Kosovske Mitrovice izgradio dve stambene zgrade sa 40 stanova, namenjenih ugroženim srpskim porodicama raseljenim posle martovskog pogroma 2004.godine, a da će sledeće godine biti izgrađena još jedna zgrada. Kako je rekao, oko 60 srpskih porodica je 16 godina živelo u sobama samačkog hotela Trepča, sa jednim kupatilom i jednom kuhinjom.

''Sa rukovodstvom Kosovske Mitrovice dogovoreno je da Grad Beograd izgradi 40 stanova. Završili smo drugu zgradu sa 20 stanova, u svaku zgradu uložili smo po 350.000 evra, a ostatak Opština Kosovska Mitrovica i Kancelarija za KiM. Konačno te porodice žive u uslovima dostojnim čoveka'', kazao je Vesić.

On je kazao se danas otvara i park u centru severne Kosovske Mitrovice, izgrađen sredstvima Grada Beograda, sa dečijim igralištima, startnim stazama, rekvizitima.

''Sve što imaju deca u Beogradu u parkovima, imaće i deca u Kosovskoj Mitrovici'', rekao je Vesić. Podsetio je da su mu prištinske vlasti u novembru prošle godine zabranile da uđe na KiM i ponovio da je to bio pokušaj da se spreči da srpska deca u Kosovskoj Mitrovici dobiju igralište, a srpske porodoce stanove.

''Nisu u tome uspeli, završili smo zgradu i igralište, ta deca će imati perspektivu, na tom igralištu igraće se i srpska i albanska deca, ne pravimo igrališta po nacionalnoj osnovi kao vlasti u Prištini'', rekao je Vesić.

Priština je kao razlog zabrane Vesiću da uđe na KiM navela ''opasnost po bezbedost'', a Vesić kaže da je pravi razlog bila želja Prištine da spreči da Beograd sarađuje sa Kosovskom Mitrovici i da se potpiše sporazum o bratimljenju dva grada, što je, ističe, suprotno svim dogovorima postignutim u Briselu.

''U EU se promoviše saradnja između gradova, ovo je bio bedan pokušaj Prištine, koja nije tim porodicama izgradila stanove, njihov cilj je da Srba ne bude na KiM, a naš da im poboljšamo uslove života'', rekao je Vesić. Naglasio je da će se nastaviti ulaganja u srpske sredine na KiM i podsetio da je predsednik Srbije najavio izgradnju nove bolnice u Gračanici.

Foto: TV Pink Printscreen

"Vakcinacija na 17 punktova u beogradskim opštinama"

Vesić izjavio je da je Grad Beograd pripremio 17 punktova u 17 beogradskih opština na kojima bi se vršila vakcinacija građana protiv korona virusa.

''To su uglavnom sportske dvorane i kulturni objekti, koji imaju parking, u koje može lako da se uđe, te objekte ćemo mi održavati'', rekao je Vesić.

On je naveo da će kol centri u gradskim opštinama kontaktirarati građane starije od 65 godina, kojih je, kako kaže, u Beogradu oko 350.000, i ponuditi im pomoć oko prijave, ukoliko žele da se vakcinišu. Dodao je da će biti organizovan prevoz za starije od 65 godine školskim autobusima GSP.

''Ako treba, doći će naši volonteri i pomoći im da se elektronski prijave ili da pozovu kol centar. Zzelimo da što više građana Beograda primi vakcinu kako bi bili zaštićeni i kako bismo se što pre vratili normalnom životu u gradu'', rekao je Vesić.

Upitan za medijske naslove da vlast u Beogradu ''pada 2022. kao zrela kruška'', Vesić je rekao da svako ima pravo na ''novogodišnje želje'' i izražavanje političkog stava. On je istakao da se u Beogradu nikada više nije gradilo, da će 27.januara biti otvoren Savski trg i biti otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

''Kada pogledate Savski trg i setite se kako je izgledao pre dve godine, kada vidite Trg Republike, Beograd na vodi, to jasno govori koliko se Beograd menja'', rekao je Vesić.

On je naveo da je prosečna plata u Beogradu 638 evra i da je za blizu 190 evra veća nego 2012.godine što, kako kaže, govori kako se prestonica razvija.

''Sve što radimo je dokaz nesposobnosti onih koji nas sada kritikuju, sve su oni mogli to da urade, niko im to nije branio'', rekao je Vesić.

Komentarišući istraživanje Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa o podršci građana koju ima predsednik Srbije, Vesić je rekao da, kada su u pitanju političke stranke, postoji samo jedno istraživanje i da su to izbori.

''To je razlog što taj koji je radio to istraživanje nije hteo na izbore. Tu se izađe pred građane, vidi ko je šta radio, a građani procene'', rekao je Vesić i dodao da Đilas ''živi u stvarnosti koju sam kreira''.

#Beograd

#Goran Vesić

#Kosovo i Metohija