AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je do jučerašnjeg dana u Beogradu vakcinisano skoro 23 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 319.645 građana, dok je revakcinisano 13,28 odsto, odnosno 184.959 građana.

On je za televiziju Prva rekao da je oko 48 odsto građana starijih od 75 godina vakcinisano, odnosno u populaciji od 64 do 75, čak 55 odsto građana.

-To je put da se izađe iz krize i ja sam zadovoljan i srećan što je u Beogradu najbolji odziv na vakcinaciju, jer se mi u gradu bavimo time. Imamo 17 kol centara, 350.000 građana starijih od 65 godina i zovemo ih telefonom, skoro 50.000 njih smo prijavili uz njihovu saglasnost na vakcinsaciju. Vakcinjacija je društvena kampanja i spas za društvo - rekao je Vesić.

Vesić je istakao da pandemija korona virusa nijue samo zdravstvena već je i ekonomska i društvena kriza i ponovio da treba striktno postsovati mere, ali da se protivi restriktivnim merama poput zatvaranja.

-Ovog i prošlog vikenda videli ste da život ne može da se zaustavi, zato insistiram da ove mere nisu potrebne. Potrebno je striktno poštovanje mera bez restrikcije koje ne donose rezultate. Potrebno je kažnjavanje onih koji krše mere. Poštujem (epidemiologa Predraga) Kona, ali sam besan jer priča o novim restrikcijama kao da su jedini način borbe protiv virusa, što nije tačno - rekao je Vesić.

On je konstatovao da zdravstveni sistem nije pukao ni kada je bilo 8.000 obolelih u jednom danu, kao i da je stav Breograda isti - za poštovanje mera, ali ne i stroge restrikcije.

-Ja sam zadužen za to da Beograđani imaju od čega da žive. Kada kažete da se zatvore kafići ugroženo je 40.000 porodica. Nisam spreman za tu odgovornost i nikada neću za to glasati - rekao je Vesić.

On je ponovio da najpre mora da se apeluje na svest građana o važnosti poštovanja mera i istakao da sada građani Beograda i drugih gradova ispaštaju zbog prizora koji su mogli da se vide na Kopaoniku prethodnih nedelja.

#Goran Vesić