AKTUELNO

Na gužvu i redove poslednjih meseci navikli smo ispred kovid ambulanti i punktova za vakcinaciju, međutim, ovih dana jedan takav red je povodom izložbe.

Naime, poslednji dana izlozba "Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote” u galeriji SANU beleži veliki broj posetilaca.

Posle dvogodišnjih priprema u Galeriji SANU, na ovoj izložbi u trajanju od tri meseca, Igor Borozan, autor izložbe, želeo je da osvetli značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturi.

Posetioci su imali priliku da vide 36 dela ovog slikara, čuvenog portretiste i člana SANU, sabranih iz domaćih umetničkih zbirki, ali i galerija i privatnih kolekcija iz zemalja bivše Jugoslavije.

Foto: Instagram.com/MOJ_BEO_GRAD

Izložene slike nastale su u periodu od 1878. do 1922. godine i obuhvataju portrete i vladarske portrete, aktove i žanr scene, prikazujući više različitih perioda umetnikovog stvaralaštva i života.

Izložba je pretežno zasnovana na Bukovčevim delima iz domaćih umetničkih zbirki. U nameri da se umetnička ličnost Vlaha Bukovca prikaže u punoj meri i istakne njegov istorijski značaj u regionu i Evropi, profesor Borozan je napisao naučno-stručnu monografiju / prateći katalog izložbe: „Umetnički preobražaji Vlaha Bukovca u kontekstu evropskog slikarstva“.

#SANU