AKTUELNO

Pojedini stanari su se žalili i da ih prethodnih dana neko zove na fiksni telefon, a nakon što se jave, veza se prekida.

Stanovnici novobeogradskih blokova 45 i 64 proteklih dana žive u strahu jer su im se kod ulaznih vrata stanova, pored zvona, pojavile rukom pisane oznake, tačnije slovo X, kao i brojevi, koji bi mogli da označavaju vreme.

Foto: Facebook.com/Blok45Info

Stevan Đokić, savetnik za bezbednost vezano za iksiće, koje su građani primetili na svom zvonu ili u njegovoj neposrednoj blizini, smatra da na taj način lopovi tipuju stanove za pljačku.

- Verujem da na ovaj način lopovi obeležavaju stan ali i vreme u koje vlasnici nisu kod kuće kako bi mogli neometano da upadnu i pokradu dragocenosti. To je klasično tipovanje stanova za obijanje. Taj metod postoji odranije. Zamislite zvonce kao jedan sat, na osnovu toga koliko je sati u tom trenutku, lopov na tom mestu ostavlja oznaku "X". Znaju da na većini zgrada postoje kamere, zato prva grupa lopova ide da obeleži tim "X" stanove, posle toga dolazi druga grupa lopova koja je spremna za pljačku. Zahvaljujući oznaci kod zvona, oni znaju u koje doba treba da se dođe na određenu adresu i kada niko nije kod kuće - objašnjava Đokić i dodaje da je taj sistem verovatno dobar za lopove jer u suštini retko ko proverava zvonce i ne obraća pažnju na njega, pa i ne primete oznaku.

Foto: Facebook.com/Blok45Info

Novobeograđani su na ovaj problem ukazali preko Fejsbuk grupe Blok 45 info, a ubrzo su saznali da se iza svega toga kriju lopovi, koji na ovaj način tipuju stanove za pljačku. Pojedini stanari su se žalili i da ih prethodnih dana neko zove na fiksni telefon, a nakon što se jave, veza se prekida.

Foto: Facebook.com/Blok45Info

Kako saznajemo, policija u civilu i uniformi je pojačala preventivne aktivnosti na terenu i istražuje ko je i zašto ispisivao simbole, slova i znakove kod tastera za zvonce pored stanova u nekim novobeogradskim blokovima. 

Obavešteno je nadležno Tužilaštvo, koje je procenilo da za sada nema elemenata krivičnog dela. 

Policija je primila nekoliko prijava građana, vlasnika stanova, koji su na neki način označeni. U poslednjem periodu nije prijavljeno ni jedno obijanje stanova u novobeogradskim blokovima, gde je uočena pojava sa ispisanim simbolima i znakovima pored stanova. 

Saveti stručnjaka za bezbednost preporučuju da građani odmah pozovu policiju ako primete nepoznate osobe sumnjivog ponašanja u stambenim zgradama.

#Astana

#Stevan Đokić

#zgrada