AKTUELNO

Naš cilj je da se u Beogradu protiv korona virusa vakciniše najmanje 750.000 ljudi, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i istakao da ubrzana vakcinacija znači brži povratak normalnom životu.

Srećan sam što je u Beogradu do sada vakcinisana skoro trećina punoletne populacije, a za koji dan biće revakcinisan svaki četvrti Beograđanin. To je velika pobeda građanki i građana Beograda koji su, kada je vakcinacija u pitanju, najbolji u Srbiji, rekao je Vesić.

U intervjjuu za list "Alo", on je podsetio da će građanima koji su revakcinisani biti na raspolaganju određene beneficije i izrazio mišljenje da se ne radi ni o kakvoj diskrimanciji onih koji, iz nekog razloga, još nisu vakcinisani.

Imamo pravo da stimulišemo ljude koji su potpuno vakcinisani. Namera nam je bila da od sledeće nedelje omogućimo 30 posto popusta na pozorišne karte i za karte za festivale koje grad organizuje. Tokom leta pripremamo koncert na Tašmajdanu gde će biti podeljene besplatne karte samo revakcinisanima. Onima koji nisu vakcinisani nije zabranjeno da učestvuju u normalnom društvenom životu, ali je činjenica da će zato što su izabrali da ne prime vakcinu da će, dok traje pandemija, živeti pod drugačijim uslovima, kazao je Vesić.

Navodi da je medicinski deo Kriznog štaba ocenio ove mere kao izuzetne, ali su predložili da ih odložimo do trenutka dok svi koji su se prijavili za vakcinu ne budu cepljeni, preneo je Beoinfo.

U ovom trenutku je to oko 350.000 ljudi. Prihvatili smo njihovu sugestiju tako da će Beograd najavljene mere stumilacije odložiti do tog trenutka. Nadam se da će tada našim primerom poći tada i druge lokalne samouprave i državni organi kada dođe taj trenutak, naglasio je Vesić.

Na pitanje kada očekuje popuštanje mera, uprkos činjenici da je broj zaraženih koronavirusom i dalje jako visok, Vesić je rekao da odluka da se od sutra dozvoli da rade bašte, da od srede rade tržni centri i da se radno vreme produži do 22 sata, predstavlja razuman kompromis koji je moguć u ovom trenutku.

Zahvalan sam medicinskom delu Kriznog štaba jer su, pored velikog broja zaraženih i teške situacije u kojoj je zdravstveni sistem, imali razumevanje za zahteve privrede i Beograda. Nadam se da ćemo u narednim nedeljema, kako se epidemiološka situacija bude poboljšavala, doći u situaciju da se mere dodatno relaksiraju. Sve odluke su donete jednoglasno jer imamo isti cilj - da pobedimo virus, poručio je Vesić.

Komentarišući sukobe u opoziciji, Vesić, koji je član Predsedništva SNS, složio se sa Vukom Jeremićem, koji je ocenio da Dragan Ðilas želi da kontroliše RTS.

Ne mogu da se ne složim u tome sa Jeremićem, jer jedini Ðilasovi politički zahtevi se tiču REM-a i RTS-a. To je njegova opsesija. Po tome vidite zašto se Ðilas bavi politikom, jer kada je bio funkcioner, upravo u tim institucijama napravio je stotine miliona evra. Inače, mislim da njima u opoziciji treba jedan medijator iz Evropske unije da prvo reše svoje odnose, kazao je Vesić.

#Goran Vesić

#vakcinacija