AKTUELNO

U toku je poslednja sedmica obuke budućih novih komunalnih milicijaca, koji će po završenoj obuci biti uposleni na beogradskim ulicama.

Bezmalo 100 polaznika je prethodnih nedelja u Centru za obuku u Kuli prošlo kroz treninge, a njih su danas obišli zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i sekretar Sekretarijata za komunale poslove Ivan Divac, koji su ocenili da će Grad Beograd, uz pomoć novih komunalnih milicajaca, biti daleko bezbednije mesto za život.

Foto: Foto/BeoInfo

Vesić je prilikom posete ovom centru za obuku kazao da će se 92 buduća komunalna milicionera već za dvadesetak dana pridružiti postojećim 320 njihovih kolega.

Foto: Foto/BeoInfo

"Na konkursu koji je Grad Beograd raspisao pre nekoliko meseci i gde smo tražili 150 komunalnih milicionera, mi smo primili na obuku ukupno 98 polaznika, jer su kriterijumi bili veoma strogi da bi svi oni koji završe ovu obuku, svoj posao mogli da obavljaju vrlo savesno i odgovorno", istakao je Vesić.

Dodao je da je zbog izazova koja je nosila obuka, šestoro polaznika odustalo.

Foto: Foto/BeoInfo

U 10. nedelji obuke, sve polaznike očekuje završni ispit, koji je zakazan za petak, a potom će svi oni koji uspešno završe obuku, moći da zasnuju stalni radni odnosu u Komunalnom miliciji Beograda.

Foto: Foto/BeoInfo

"Sa ovih 92 komunalna milicajca imaćemo ukupno 412 komunalnih milicionara. U toku je još jedan konkurs koji smo raspisali za prijem još 50 komunalnih milicajaca, a kada se i on završi, imaćemo preko 450 milicionara. Do kraja godine očekujemo da će biti raspisan još jedan konkurs", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda.

Ocenio je da će u svim prigradskim opštinama glavnog grada biti napravljene nove stanice Komunalne milicije.

Vesić je kazao da će biti pojačan i rad Komunalne milicije na rekama, pošto se uskoro očekuje i nabavka jednog čamca.

Foto: Foto/BeoInfo

Podsetio je da je mnogo sredstava uloženo u "Oko sokolovo", uz napomenu da će uskoro svi komunalni milicijaci dobiti novu opremu i uniforme, koja, kako je istakao, ni po čemu neće zaostajati ni po dizajnu, ni po kvalitetu, u odnosu na uniforme koje nose komunalne policije u najvećim gradovima Evrope.

Foto: Foto/BeoInfo

"Svim polaznicima obuke sam izneo svoje zadovoljstvo i rekao im da su oni prvi kontakt građana sa lokalnom samoupravom, da preko njih građani stiču utisak o lokalnoj samoupravi i da moraju da se uvek odgvorno ponašaju, da štite građane od onih koji su bahate, ali i da građani moraju da u njima vide zaštitu", naveo je Vesić.

Istakao je još jednom potrebu postojanja i prisustva komunalnih milicajaca u prigradskim opštinama pošto, prema njegovoj oceni, postoje naselja u kojima nikad ranije nije viđen komunalni milicionar.

Foto: Foto/BeoInfo

Načelnik beogradske Komunalne milicije Ivan Divac istakao je zadovoljstvo povodom onoga što su pokazali polaznici obuke za Komunalne milicionare u Kuli.

"Drago mi je da su gradska uprava i Grad Beograd prepoznali značaj Komunalne milicije i potrebu za postojanjem jedne ovakve službe. Posebno tokom epidemije korona virusa se pokazalo koliko je ova služba neophodna za funkcionisanje svakog grada, a posebno za grad veličine Beograda", istakao je Divac.

Podsetio je na mnoge uspešne akcije Komunalne milicije, posebno se osvrnuvši na, kako kaže, efikasno iskorenjivanje ilegalnih taksista.

Divac je ocenio da obuka za komunalne milicijace, koja se poslednjih devet sedmica sprovodi u Kuli, nije bila formalnost, o čemu svedoče i visoki kriterijumi obuke.

#Goran Vesić