AKTUELNO

Dok se za kvadrat stambenog prostora, prema podacima sajta nekretnine.rs, u Nišu izdvaja oko 1.000 evra, u Kragujevcu oko 800, stanovnici Beograda i Novog Sada istu količinu novca odvajaju za kupovinu parking mesta.

Garažna mesta po Srbiji, i po tražnji i po ceni, praktično, staju "rame uz rame" sa stanovima i to posebno u velikim gradovima, ali i na planinama. U najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, garažni prostor čini 8 odsto tržišta nepokretnosti, a trgovina garažama je porasla za 43 odsto u prvom kvartalu 2021. godine!

Rastu istovremeno i cene. Najviše su zabeležene u Beogradu, i to za garažu u centralnoj zoni na Vračaru, gde kvadrat košta i više od 1.700 evra. To je cena, koliko recimo, košta i stambeni kvadrat starogradnje u mnogim beogradskim opštinama, ali i kvadrat novogradnje u mnogim opštinama na periferiji Beograda.

Foto: Pink.rs/I. Petrović

Ništa manje nisu ni cene na Novom Beogradu zone koja takođe pati od manjka parkting mesta. Tako su dva garažana mesta nadomak Arene ponuđena na prodaju po ceni od 42.000 evra. Na Kalvariji u Zemunu garažna mesta u suterenu zgrade vlasnici cene po 1.373 evra po kvadratu, a na Zvezdari po 416 evra.

Sličan cenovni trend prati i Novi Sad. Garaža na Detelinari košta 1.140 evra za kvadrat, a u naselju Grbavica 815 evra.

Oni koji se, pak, opredele za zakup garaže moraće da izdvoje od 50 do 220 evra mesečno. S druge strane, vlasnicima garaža izjamljivanje parking mesta može da bude ozbijan biznis.

Cena garaža nam ukazuje da je postoji konstantna potražnja za mestima za parking u Srbiji, pogotovo u širem i užem centru glavnog grada.

Ne samo da je problematično naći mesto, već je sporno i konstantno plaćanje parkinga, kao i povremeno premeštanje automobila. Ovo nije problem koji isključivo pogađa centar Beograda, već svih opština u Beogradu, ali i ostalih gradova poput Novog Sada.

Foto: Pixabay.com

Osim u velikim gradovima, gde je parkiranje odavno postalo veliki problem, tražnja za parking mestima, raste i na popularnim destinacijama za odmor, kao što su Kopaonik i Zlatibor.

Na tim planinama cene garaža kreću se od 10.000 do 15.000 hiljada evra, dok je izdavanje manje zastupljeno.

Prema podacima RGZ, garaže su u 2019. učestvovale sa jedan odsto u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnosti u Srbiji. Godinu dana kasnije kupoprodaja garaža učestvovala je sa sedam odsto u ukupnom prometu nekretnina.

#Cena

#Garaža