AKTUELNO

U Srbiji je u prethodna 24 sata registrovano još 1.304 novozaražena korona virusom, od kojih je 298 u Beogradu.

Na drugom mestu je Novi Sad sa 92, a na trećem Niš gde je potvrđeno još 54 novozaražena.

U Kragujevcu je potvrđeno još 44 slučaja korona virusa, a u Sremskoj Mitrovici i Smedervu po 33.

Još 31 novozaraženi ima Pančevo.

U Srbiji je u prethodna 24 sata na korona virus testirano 9.074 građana od kojih su 1.304 novozaražena.

Preminula su 24 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalazi 138 obolelih.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da se veliki broj građana tokom uskršnjih i prvomajskih praznika preterano opustio.

Mnogi su se okupljali u većim grupama, slavili i družili se, ne noseći maske, a to bi, kako kaže, moglo da dovede do novog porasta broja zaraženih korona virusom.

Naime, iako već danima beležimo pad broja obolelih od korona virusa na dnevnom nivou, a smanjuje se i broj pacijenata u bolnicama i na respiratorima, dr Petrović kaže da je potreban maksimalan oprez.

Raduje me podatak da se smanjuje broj zaraženih i hospitalizovanih pacijenata. Međutim, pitanje je koliko će to trajati. Za očekivati je da u narednom periodu, nakon praznika, imamo blagi porast novozaraženih. Mnogi sugrađani su slavili, a da nisu nosili maske, a to što su na otvorenom prostoru ne znači da su u potpunosti bezbedni. Ako se neko nalazio na pola metra od zaražene osobe, a nije nosio masku, lako je mogao da se inficira. Naročito ako je osoba koja ima virus pevala, vikala, galamila, jer takve akivnosti dovode do izbacivanja veće količine virusa - objašnjava dr Petrović.

#koronavirus