AKTUELNO

Beograđani su juče i danas, posle četiri decenije imali priliku da vide glavni grad sa terase vidikovca na vrhu Beograđanke.

Foto: Pink.rs/M. Popović

Sa ovog vidikovca vide sve njegove znamenitosti i simboli srpske prestonice - Kalemegdan, Skupštinu, Stari dvor, Hram Svetog Save, Sabornu crkvu, Beograd na vodi, Avalu, kulu na Gardošu, sve mostove...

Foto: Pink.rs/M. Popović

Beograđanka, nekada najviša zgrada na Balkanu, simbol Beograda trenutno je u fazi rekonstrukcije i ovo je bila jedinstvena prilika za posetu jer terasa vidikovca više neće biti otvorena za javnost.

Poštovane korona mere

Preduzete su najviše mere predostrožnosti u cilju zaštite od korona virusa. Kapacitet posetilaca za razgledanje smanjen je na ispod 50 odsto zbog epidemije korona virusa. U lift koji za 30 sekundi građane dovede do vrha, može da uđe maksimalno četvoro ljudi, a zadržavanje na tarasi 22. sprata, čiji su vetrobrani otvoreni zbog strujanja vazduha je do 30 minuta.

Foto: Pink.rs/M. Popović

Cena ulaznica simbolična je bila simbolična 100 dinara.

Foto: Pink.rs/M. Popović

Palata Beograd - Beograđanka visoka je 101 metar, ima 24 sprata. Građena je između 1969. i 1974. godine. I posle četiri i po decenije jedna od najprepoznatljivijih, ali i najviših zgrada u glavnom gradu, uz Geneksove kule i Ušće.
Unutrasnjost zdanja nekada su krasila brojna umetnicka dela, a u holu prizemlja nalazila se knjiga utisaka u koju su se, izmedu ostalih, upisali i članovi posade Apola 11 i Josip Broz Tito.

Video: Pink.rs/M. Popović

#Vidikovac

#beograđanka