AKTUELNO

U toku je izrada idejnih rešenja za urbanistički projekat, a nakon njegovog usvajanja i dobijanja lokacijskih uslova radiće se idejni projekat sa studijom opravdanosti, potom projekat za građevinsku dozvolu, pa projekat za izvođenje radova u Pionirskom gradu, izjavio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Kako je rekao, čitav taj prostor 40 hektara je potrebno značajno bolje urediti.

On je podsetio da Javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" vodi računa o 1.281 dečjem igralištu u glavnom gradu.

– Želeo bih da naglasim da Grad Beograd detaljno radi na rekonstrukciji i sanaciji dečijih igrališta. Strogo se vodi računa o prioritetima, a to je uvek bila bezbednost dece u gradskim dečijim prostorima za igru i rekreaciju. Nadležne službe imaju jasne, detaljne i stroge protokole kojima se prati stanje dečijih igrališta, podloga i rekvizita na njima. Ove službe promptno reaguju na eventualna oštećenja uočena tokom redovnih i čestih kontrola terena - rekao je Radojičić.

Topovske šupe postaju memorijalni centar

On je objasnio da su u toku velika ulaganja u sanacije i rekonstrukcije igrališta, te da postoje jasne procedure kako se obavljaju akreditacija, atestiranje i kontrola igrališta i rekvizita na njima. Od velikog značaja su i informativne table na kojima je precizirano za koji uzrast su igrališta i rekviziti namenjeni.

- Zbog bezbednosti dece važna je saradnja sa roditeljima i starateljima. Od velikog značaja je da ukoliko primete bilo kakav rekvizit koji je oštećen mogu da se obrate JKP "Zelenilu Beograd" i prijave oštećenje – istakao je gradonačelnik.

On je pojasnio i da JKP "Zelenilo- Beograd" brine o onim igralištima koja su na javnim površinama, a o ostalima svaki pojedinačni vlasnik igrališta.

– U okviru ovog javnog komunalnog preduzeća postoje dve službe, od kojih je jedna nadležna za kontrolu, a druga za popravke. Od 2018. godine ove službe svakodnevno prate procedure i Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta. Različite vrste kontrola se obavljaju na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na situaciju u Pionirskom gradu koji se, kako je podsetio, prostire na 40 hektara površine, podsetivši da su mnoge generacije provodile deo detinjstva upravo u ovom centru za edukaciju i rekreaciju dece.

Tokom poslednjih decenija Pionirski grad je bio zapostavljen, ali je Grad Beograd od 2014. godine počeo da traži trajno rešenje kako bi se čitav prostor i sadržaji u njemu unapredili, te da bi se za decu Beograda i cele Srbije obnovio i uredio kompleks koji bi bio korišćen za rekreativne nastave, ekskurzije i kampove - kazao je Radojičić.

On je dodao da je u julu 2020. grad Beograd preduzeo konkretne korake tako što je raspisao tender za izradu urbanističkog projekta i tehničke dokumentacije.

- U toku je izrada idejnih rešenja za urbanistički projekat, a nakon njegovog usvajanja i dobijanja lokacijskih uslova radiće se idejni projekat sa studijom opravdanosti, potom projekat za građevinsku dozvolu, pa projekat za izvođenje. Čitav prostor je potrebno značajno bolje urediti. Pre svega, potrebno je srediti osam paviljona, gde će biti omogućen boravak četiri stotine dece, a kasnije će biti uređena i dodatna tri paviljona, kojima će se značajno povećati dosadašnji kapaciteti – pojasnio je Radojičić.

Ranije su deca iz čitave Srbije, u kojoj ima 1.400 osnovnih škola, dolazila u Pionirski grad, a za to vreme obilazila Beograd i imala rekreativnu nastavu, podsetio je.

Na taj način upoznavali su Beograd, imali odličnu dodatnu edukaciju i inovativne pristupe u obrazovanju. Želimo da vratimo stari sjaj Pionirskom gradu i ovo je prva faza u realizaciji tog projekta. Tokom prethodnih godina ulagan je novac za održavanje i opremanje, i to preko 27 miliona dinara tokom 2019. godine, i 30 miliona dinara tokom 2020. godine. Sada je u planu još 43 miliona dinara, koji će biti utrošeni na tekuće održavanje i opremanje ovog prostora – precizirao je Radojičić.

Gradonačelnik je naveo da je cilj da se u Pionirskom gradu održavaju letnji i zimski kampovi za decu iz Beograda, a u perspektivi iz čitave Srbije, ali i regiona, jer projekat Pionirskog grada uveliko prevazilazi granice lokalnog značaja.

Kada je reč o projektu izgradnje dečije bolnice Tiršova 2, gradonačelnik je istakao dasvakodnevno sarađuje sa projektantskim timom sa kojim se svaki detalj podrobno planira i analizira.

- Naša deca će imati najmoderniju, vrhunski opremljenu bolnicu u kojoj će ih lečiti vrhunski stručnjaci. U ovoj bolnici će se pod najboljim uslovima lečiti ne samo deca iz Srbije, već i deca iz regiona, pa time ovaj projekat uveliko nadilazi granice lokalnog, i imaće status regionalnog centra za lečenje dece - zaključio je gradonačelnik Radojičić.

"Ugostitelji prošli kroz težak period"

Opravdanost popuštanja mera u ugostiteljskim objektima moramo posmatrati u kontekstu vakcinacije i velikog broja vakcinisanih, a takođe moramo imati na umu da dolazi letnje vreme, kada će veći broj ljudi češće boraviti na otvorenim prostorima, te će i prenosivost virusa najverovatnije biti nešto manja, kazao je Radojičić

Dodao je da je trenutno reč o jednom vidu relaksacije epidemioloških mera, koji je potpuno opravdan.

Trebalo bi i dalje imati na umu da je boravak u zatvorenim ugostiteljskim prostorima za nevakcinisane ljude, opasniji. Za vakcinisane boravak u zatvorenom prostoru bezbedniji je nego za nevakcinisane. Takođe, moramo biti svesni i činjenice da su ugostitelji, koji žive od delatnosti koja se obavlja i u zatvorenom prostoru, prošli kroz veoma težak period, koji je ostavio ogromne posledice na njihovo poslovanje, egzistenciju njihovih porodica i zaposlenih. Država se maksimalno trudila da nađe rešenje i za njih, naravno da situacija nije idealna, ali se nadam da ćemo kroz dalji tok vakcinacije ući u značajno bolji period – istakao je gradonačelnik Beograda.

#Pionirski grad

#Zoran Radojičić