AKTUELNO

Posle 15 meseci pauze zbog epidemije korona virusa, klubovi za stare u Beogradu od danas su ponovo otvorili vrata za najstarije sugrađane.

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je Dnevni centar i klub za starije "Anđelka Trnavac" u Crnotravskoj ulici na Banjici i istakao da se Beograd polako vraća normalnom životu.

Foto: Beograd.rs

Vesić je rekao da je klub u Crnotravskoj 31. koji postoji na teritoriji Beograda i podsetio da je prvi otvoren 1973, a da ih je do 2013. godine bilo 20.

"Ovi klubovi su mesta gde se podiže kvalitet socijalnog života naših najstarijih sugrađana jer se ovde druže, razvijaju svoje talente, odlaze na besplatne izlete...", naveo je Vesić i dodao da je otvaranje klubova za stare značajno jer u Beogradu živi više od 350.000 sugrađana starijih od 65 godina.

Podsetio je da je prošle nedelje doneta odluka da se ponovo počne sa organizacijom izleta, te dodao da se očekuje da će do kraja godine oko 90.000 najstarijih sugrađana krenuti na izlete.

Foto: Beograd.rs

"Sa organizacijom tih izleta se prestalo kada je počela epidemija virusa korona. Za njih je danas ovo najbolja vest. To je nešto što su oni zaslužili jer su bili najdisciplinovaniji", rekao je Vesić i dodao da je u Beogradu u populaciji preko 65 godina do sada vakcinisano skoro 81 odsto građana.

Foto: Beograd.rs

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević naglasila je da će u radu klubova i dalje biti poštovan protokol koji je izradio Gradski zavod za javno zdravlje.

Foto: Beograd.rs

"Preventivne mere ostaju na snazi i svakodnevno će se primenjivati, a to znači ograničen broj ljudi koji mogu ući u klub, obaveza nošenja maski i druge mere. Naša klupska mreža je najbrojnija u Srbiji, imamo više od 10.000 članova i od samog početka pandemije organizovali smo kol-centre koji su im obezbedili donošenje namirnica i drugu pomoć", rekla je Stanisavljević.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić zahvalila je zameniku gradonacelnika na tome što je, kako je rekla, učinio veliki napor da se obnovi dnevni boravak za penzionere na Banjici.

Foto: Beograd.rs

"Organizovane su brojne radionice zato što su to naši penzioneri koji su gradili ovu zemlju i zaslužili", rekla je Tomić Ilić.

Navela je da u podavalskim naseljima postoji potreba za dnevnim boravcima za penzionere i najavila konkretne korake u njihovoj realizaciji.

Foto: Beograd.rs

Penzionerka Nadežda Nikolić izrazila je zadovoljstvo zbog ponovnog otvaranja klubova za stare, dodajući da im to mnogo znači jer se tu međusobno upoznaju i druže.