AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da će 67.592 učenika u Beogradu dobiti tablet s internet karticom, kao i besplatnu digitalnu verziju udžbenika i istakao da je kupovina tableta za osnovce ulaganje u budućnost.

Vesić je naveo da je obezbeđeno i 6.752 laptop računara za nastavnike i učitelje, kao i internet za svaku osnovnu školu u prestonici.

"Grad je izdvojio 5,5 miliona evra za kupovinu 67.592 tableta za svako dete u Beogradu od trećeg do šestog razreda. Svaki tablet će imati katricu sa bespaltnim internetom, biće osigurani i pod garancijom na tri godine. Posle tri godine isti tableti postaju vlasništvo roditelja i to je poklon Grada Beograda", rekao je Vesić za Studio B, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Istakao je da je Beograd došao u finansijsku situaciju da može da odvoji novac za kupovinu tableta za učenike i dodao da je zbog toga presrećan.

"Podsetiću da je Grad Beograd 2013. godine imao budžet 565 miliona evra i dug od 1,2 milijarde evra. Ove godine Grad ima budžet od 1,2 milijarde evra, dok će dug do kraja godine biti 281 milion evra. Zahvaljujući tako dobroj finansijskoj situaciji došli smo u priliku da možemo da kupimo deci tablete", podvukao je Vesić.

On je dodao da je ubeđen da su digitalni tableti najveći projekat koji je uradio i da je zbog toga srećan.

Kako je dodao, možemo da govorimo o izgadnji kanalizacije, drugim i skupljim infrastrukturnim projektima, ali ovo je ulaganje u našu decu.

"Nažalost, postoji i veliki broj protivnika besplatnih tableta i digitalnih udžbenika, među kojima je najmanji broj izdavača. Reč je o pojedinim direktorima škola, nastavnicima i ljudima koji misle da ne treba ništa nabolje da se menja. Ali, tako je uvek kada imate određene promene nabolje", rekao je zamenik gradonačelnika.

Dodao je da će deca u Beogradu od sada nositi u školu samo tablet, težak svega 305 grama, u kome će se nalaziti svi digitalni udžbenici i pojedine radne sveske.

"U školama smo pripremili sve za nastavu na digitalnim udžbenicima, dok će Grad učenicima prvih i drugih razreda kupiti četiri osnovna udžbenika iz srpskog jezika, matematike, sveta oko nas i obaveznog stranog jezika. U taj posao ćemo ući u naredne dve nedeje. Na ovaj način ćemo smanjiti troškove roditelja, s obzirom na to da je vrednost tih knjiga od 5.500 do 6.000 dinara", kazao je Vesić.

Pojasnio je da će se sa praskom nabavke besplatnih tableta za treće razrede nastaviti i sledeće godine, kao i sa nabavkom knjiga za prva dva razreda.

"Obezbedićemo i besplatne tablete za sedmi razred, a za dve godine i za osmake. Tada će Beograd biti jedini grad u Evropi u kojem sva deca od trećeg do osmog razreda imaju tablete i besplatne udžbenike. Naša šansa je obrazovanje, a kupovina tableta za osnovce je ulaganje u budućnost naše dece", zaključio je Vesić, dodaje se u saopštenju.

#Goran Vesić