AKTUELNO

Spomenik indijskom književniku, dramaturgu i filozofu Rabindranatu Tagoru otkriven je danas u beogradskom parku Ušće, u blizini Brankovog mosta.

Spomenik su otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačardži.

Vesić je rekao da ovaj spomenik ima dvostruko značenje.

"Pokazuje koliko je Beograd veliki, kosmopolitski grad i koliko smo otvoreni za sve one koji su dali doprinos razvoju čovečanstva, a među njima je i Tagor, ali i o tome koliko je veliko prijateljstvo između Srbije i Indije jer mi smo decenijama prijatelji i poštujemo jedni druge", rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Istakao je da je Beograd veliki, kosmopolitski grad i dodao da je odlika takvih gradova da su otvoreni za nove ljude, ideje i da poštuju sve svetske vrednosti, poštujući i vrednosti svoje nacionalne istorije.

"Zato, kada podižemo spomenike srpskim pesnicima, a ove godine će biti podignuti i spomenici Milošu Crnjanskom, Meši Selimoviću, Vasku Popi, Jovanu Jovanoviću Zmaju, podižemo spomenike i pesnicima koji su značajni za čitavo čovečanstvo, a Rabindranat Tagor je svakako jedan od njih", rekao je Vesić.

Ambasador Batačardži podsetio je da je Tagor bio istaknuti indijski knjizevnik koji je stavio Indiju na svetsku književnu mapu i da su ljudi, zahvaljujući njemu, saznali o Indiji i indijskoj knjizevnosti.

Podsetio je i da je Tagor 1926. godine posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu, te da je njegova poseta privukla veliku pažnju srpskih medija, akademika i intelektualaca.

Naveo je da se na spomeniku Tagoru nalaze i stihovi jedne njegove pesme koja je poznata u Indiji, a čiji prvi stih govori o tome da se, kada je um neustrašiv, i glava drži visoko.

Foto: Beograd.rs

Ambasador je dodao da je ta pesma značajna i za Srbiju, jer je, kako je rekao, srpski narod tokom istorije bio suočen sa strahom, ali je glavu ipak držao visoko.

Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić je rekao da je spomenik Tagoru otkriven na inicijativu ambasadora Indije.

"Ovo je dokaz da se trudimo i uspevamo da oplemenimo svaki kvadratni metar javnih površina u Beogradu i da damo prostor kako za klasične skulpture, tako i za skulpture koje pripadaju savremenoj umetnosti", istakao je Stojčić i dodao da će se sa time nastaviti i ubuduće.

Rabindranat Tagor napisao je više od 1.000 poema, 24 drame, osam romana i više od 2.000 pesama, veliki broj eseja i druge proze.

Njegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija, eseji jačinom misli, a romani društvenom svešću.

Glavni cilj mu je bio povezivanje istoka i zapada, a sam je prevodio svoju lirsku poeziju na engleski jezik. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1913. godine.

Događaju je, izneđu ostalih, prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović.

#Goran Vesić

#Rabindranat Tagora

#Spomenik