AKTUELNO

Gusti oblaci nadvili su se i nad prestonicom.

Nevreme praćeno olujnim vetrom, kišom i gradom pogodilo je veći deo jugoistočne Srbije. Međutim, ovaj olujni talas stigao je i Beograd, a širi se i ka južnom Banatu, Pomoravlju očekuju kuša, pljuskovi, grmljavina i lokalna pojava sugradice i grada, upozorava RHMZ.

- U narednih sat vremena na području srednjeg Banata (okolina Sečnja) jaki pljuskovi (oko 20 mm za kratak vremenski period), grmljavina, lokalna pojava grada i kratkotrajno jak vetar - navedeno je.

Tako je promena vremena stigla i u Smederevsku Palanku.

- I pored ispaljenih nekoliko protivgradnih raketa ipak je padao grad - naveli su.

Takođe, od ledenih kugli zabelelo se i u Ćupriji. Kako su objavljivali građani na društvenim mrežama, videlo se kako pada jaka kiša, praćena gradom i olujnim vetrom.

Podsećamo, oko 20 sati ulice Vladičinog Hana bile su poplavljene zbog velike količine padavine koja je pala za kratko vreme. Voda je prodrla čak i u objekte, vetar je čupao krovove i reklamne panoe.

Takođe, nešto ranije, grad veličine oraha sručio se na Niš. U zgradi u kojoj se održava muzički festival Nišvil poplavljene su podrumske prostorije.

Iako u glavnom gradu još nema padavina, iz gotovo svih delova Beograda mogu se videti tmurni oblaci, kao i povremene munje koja zaparaju nebo, što nagoveštava skori dolazak nevremena.

Međutim, meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić za "Telegraf" objašnjava da se situacija polako smiruje, ali da možemo očekivati nastavak lokalnih padavina.

- Posle podne je na jugoistoku zemlje je došlo do formiranja takozvanih konvektivnih oblaka koji su uslovili pojavu kiše, grmljavine i olujnog vetra. Nakon što je ovaj deo zemlje bio na udaru, oblačnost se razvila i nad Pomoravljem i Šumadijom. U toku noći situacija se smiruje, ali treba očekivati pojavu lokalnih pljuskova i grmljavine, posebno na području Banata i sveroistoku Srbije - objasnio je.

Kako kaže, pojava "gradonosnih" oblaka je normalna pojava za ovo doba godine, kao i da je reč o "uvodu" u promenu vremena.

- Ovo je uvod u ono što nas čeka, a to je nestabilno i promenljivo vreme. Tako sutra posle podne i uveče treba biti pripremljen pred izlazak napolje, jer se takođe očekuje pojava pljuskova, grmljavine i olujnog vetra.

Inače, kako nam je objasnio Đurić, oblaci koji donose oluju su kumulonimbusi, vertikalnog razvoja, koji mogu da dosegnu visinu i do 20 kilometara.

- Upravo su oni ti koji uslovljavaju grad i snažna pražnjenja. Normalna su pojava i biće ih dosta u narednom periodu. Ono što je karakteristično za njih je što brzo nastaju i iščezavaju. Takođe, zanimljivo je što nam kiša sada donosi i pesak iz Sahare, pa ljudi ne treba da budu zabrinuti ako na automobilima ili prozorima posle kiše vide talog - kaže Đurić.

Autor:

#Beograd

#Nevreme

#Vremenska prognoza