AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je, prilikom sinošnjeg obilaska deponije u Vinči gde se gase požari, rekao da će se kroz javno-privatno partnerstvo "Beočista" energija rešiti sanacija stare deponije i na taj način razrešiti ovaj veliki problem.

- Od tada ne očekujemo da ćemo više imati probleme koji su nam proteklih decenija bili stalni, poput požara koji su se uvek iznova pojavljivali na ovom prostoru - istakao je Radojičić.

Naveo je da je kvalitet vazduha tokom jučerašnjeg dana varirao, ali da se stavljanjem požara pod kontrolu, stanje popravlja, saopštio je Gradski sekretarijat za informisanje.

- Svima nam je prioritet zdravlje naših građana i uveravam sve sugrađane da ćemo sa svim informacijama izlaziti pravovremeno - kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da je prethodno, tokom dana održao sastanak sa stručno-operativnim timom koji je deo Štaba za vanredne situacije.

Video: Beograd

Sastanku su prisustvovali i sekretari za zaštitu životne sredine, zdravstvo, vanredne situacije, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije.

- Napravljen je presek stanja na terenu i dogovorene dalje kontrole i redovno obaveštavanje o situaciji, a novi presek biće napravljen u jutarnjim časovima. Savet građanima je da se pridržavaju preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje, a sa druge strane učinićemo sve da se situacija što pre sanira - rekao je Radojičić.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Miloš Majstorović je naveo da će vatrogasci ostati na licu mesta onoliko dugo koliko to situacija bude zahtevala i da će sve aktivnosti biti koordinisane sa gradskim službama koje imaju tešku mehanizaciju.

Naglasio je da se požar gasi svih 24 sata, ali noću samo na mestima gde ne postoji rizik po vatrogasce i vozila jer svaka deponija prilikom požara stvara "džepove" koji nisu uvek vidljivi.

Podsetimo, kompanija “Beočista energija” je zajednička kompanija francuske kompanije Suez i japanske kompanije Itoču i na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom od 2.8. ove godine upravlja deponijom komunalnog otpada Vinča.