AKTUELNO

Grad Beograd će biti protiv uvođenja novih restrikcija u društvenom životu i privredi zbog korona virusa, ukoliko budu predložene, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je rekao da niko nije još zvanično predložio nove restrikcije bilo u društvu, bilo u privredi i podsetio na vreme kada se virus pojavio i kada se o kovidu nije ništa znalo.

"Ni naučnici ni lekari nisu imali nikakavo znanje o ovom virusu i bilo je neophodno da se uvedu restrikcije kako bi se dalo vreme nauci da pronađe lek. Danas, skoro 18 meseci kasnije, postoji lek protiv ovog virusa, a to je vakcina. Srbija ima dovoljno vakcina, preko pedeset odsto vakcinisanog stanovništva, veliki broj ljudi koji su preležali koronu, a vakcinu i proizvodimo. Da budem precizan treba upotrebiti britanski model gde je sve otvoreno i sve radi, a rizik od zaraze je na pojedincima koji se nisu vakcinisali", kazao je Vesić.

Kako je saopštio Beoinfo, on je rekao da se sve ovo posebno odnosi na Beograd u kome je više od 55 odsto punoletnog stanovništva vakcinisano i koji je blizu da stekne kolektivnu zaštitu.

"Beograđanke i Beograđani bili su disciplinovani i odazvali su se na poziv Vlade da se vakcinišu. U nekim lokalnim samoupravama to se nije dogodilo jer je odziv i manji od 20 odsto. Zato Beograd ne može da deli istu sudbinu sa njima", rekao je Vesić.

#Goran Vesić

#kovid