AKTUELNO

Prema podacima Agencije za bezbednost u saobraćaju, samo u poslednjih pet godina nešto manje od 600 osnovaca povređeno je na pešačkim prelazima, a da bi ta crna statistika mogla da postane za nijansu mračnija, postarali su se nesavesni vozači koji u zonama škole voze brže od dozvoljenog.

Samo u toku jučerašnjeg jutra, drugog dana od polaska učenika u školske klupe, saobraćajna policija je zaustavila 15 vozača zbog prekoračenja bzine.

Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije za Kurir televiziju kaže da su to uglavnom bila manja prekoračenja.

"Najveće prekoračenje je bilo 26 km na čas, vozač je vozio 56 km na čas u zoni škole, manja su prekoračenja, ali za kratko vreme veliki broj prekršaja", priznaje on.

Milan Božović, stručnjak za bezbednost u saobraćaju dodaje da je pri toj brzini putničkom automobilu potrebno 28 metara da bi se zaustavio.

"Sa 50 km na čas u sudaru sa pešacima oko 80 odsto pešaka preživi, sa 60 na sat negde oko 80 odsto pešaka premine", otkriva Božović.

Zbog toga je važno, kako savetuju stručnjaci, da školarci obavezno pogledaju da li su sva vozila zaustavljena, da ne koriste slušalice i mobilni telefon kako bi sigurno i bezbedno prešli ulicu i ne postanu deo crne statistike koja pokazuje da je u poslednjih pet godina od 13 poginule dece, njih četvoro izgubilo živote upravo na pešačkom prelazu.

Autor:

#Saobraćaj

#sigurnost

#zona škole