AKTUELNO

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica prihvatila je predlog novinarke Olivere Miletović i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da jedna od novoformiranih ulica u okviru projekta „Beograd na vodi” dobije ime po kraljici Dragi Obrenović.

Odbornici Skupštine Grada Beograda razmotriće ovu inicijativu na sednici koja se održava u ponedeljak, 25. oktobra, i doneće odluku o imenovanju ulice, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje

U obrazloženju predloga, Miletović i Vesić naveli su da je Draga Obrenović bila prva Srpkinja koja je bila kraljica posle Kosovske bitke.

Kada su atentatori u noći između 28. i 29. maja 1903. godine upali u dvor, kraljica Draga je stala ispred kralja Aleksandra pokušavajući pred ubicama da ga zaštiti, a ubijena je sa 18 metaka. Njen suprug, kralj Aleksandar, upucan je sa 30 kuršuma. Zaverenici su njihova tela oskrnavili potom sabljama, podseća se.

Sticajem nesrećnih okolnosti i svega što se dogodilo posle njihove smrti, kao i željom onih koji su učestvovali u ubistvu da opravdaju taj zločin, kraljica Draga je jedina srpska kraljica koja nema ulicu u Beogradu, što je velika istorijska nepravda, navodi se u saopštenju.

Draga Obrenović pokrenula je akciju za pomoć srpskom svetogorskom manastiru Hilandar. Vraćeni su dugovi manastira koji je, poput manastira Zograf, mogao da postane bugarski. Kralj Aleksandar je 1896. godine posetio manastir, a početkom 20. veka Srbija je, prvi put u istoriji, zakonski uredila pomoć manastiru Hilandar zbog čega se, kako se dodaje, i danas ime kraljice Drage sa poštovanjem pominje u Hilandaru.

Ime kraljice Drage Obrenović dobiće ulica koja se trenutno formira u okviru projekta „Beograd na vodi”, a čiji početak će biti malo iza stare Železničke stanice čiji prvi putnici su bili kralj Milan Obrenović, kraljica Natalija Obrenović i prestolonaslednik Aleksandar Obrenović.

Ulica nastavlja ka obali Save i završava se između savremenih stambenih i ugostiteljskih kompleksa zgrada koji postaju simbol modernijeg i razvijenijeg Beograda.

Ova ulica simbolično vezuje eru iz koje je potekao kraljevski par Obrenovića i savremeni Beograd, odajući poštu ne samo kralkici Dragi Obrenović već i samoj istoriji naše prestonice.

#Kraljica Draga Obrenović