AKTUELNO

Izložba „Recikliraj - napravi krug“ udruženja građana “Fokus art”, inspirisana zaštitom životne sredine, otvorena je danas u 11.00 časova u Parku Vojvode Vuka na Topličinom vencu u Beogradu.

Foto: Foto/Udruženje građana "Fokus art"

Dve prostorne instalacije napravljene od reciklabilnog otpada po idejnom rešenju studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milice Mladenović i Bojane Ristivojčević, koje su danas prvi put predstavljene javnosti na Topličinom vencu, od ponedeljka 1. novembra, sele se u Park nauke na beogradskom izletištu Ada Ciganlija, gde će Beograđanima biti dostupne sve do 31. novembra.

Foto: Foto/Udruženje građana "Fokus art"

“Projektom “Recikliraj – napravi krug” spojena je moderna arhitektura i zaštita životne sredine na nesvakidašnji način. Želeli smo da izložbom koja zaokružuje projekat, pošaljemo snažnu poruku da reciklabil nije samo otpad, već da ima svoju upotrebnu vrednost. Ekološka odgovornost nam daje šansu za budućnost i to je nešto na šta se svakodnevno moramo podsećati. Zato ćemo ovaj krug simbolično zatvoriti predajom prikupljenih reciklabila u humanitarne svrhe i na dalji tretman reciklaže JKP “Gradska čistoća”, kaže Mihajlo Pavić, predsednik Udruženja građana “Fokus art”.

Foto: Foto/Udruženje građana "Fokus art"

On je dodao da je projekat udruženja “Fokus art” realizovan uz podršku onih koji su ga prepoznali kao društveno korisnog.

“Krug zatvaramo podrškom sugrađana koji su danas donosili plastične boce kako bi dali doprinos razvoju reciklaže i doveli svoje mališane koji su imali priliku da na zanimljiv i kreativan način nauče šta je reciklaža i zašto je važna. Podrška za realizaciju projekta stigla je i od GO Stari grad, JKP “Gradska čistoća”, JP “Ada Ciganlija”, Grada Beograda, a sve pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine, objašnjava Pavić.

Foto: Foto/Udruženje građana "Fokus art"

Aleksandar Ćirić ispred Sekretarijata za zaštitu životne sredine kaže da Grad Beograd i Sekretarijat uvek podržavaju projekte koji imaju za cilj podizanje svesti o značaju primarne selekcije i ponovne upotrebe otpada.

“Prva poruka ovog projekta je da je saradnja arhitekture i zaštite životne sredine dobitna kombinacija jer se stvaraju konkretni i upotrebni objekti od otpada u ovom slučaju od PET ambalaže. Druga poruka projekta je da se u budućnosti mora obratiti posebna pažnja na podizanju svesti o pravilnoj sagregaciji otpada na mestu nastanka, jer se tokom realizacije projekta u posebno obeleženim posudama na Adi Cingaliji, nažalost, pored PET ambalaže sakupila i velika količina mešanog komunalnog otpada. Međutim, ovakve aktivnosti pokazuju da otpad nije samo otpad, već može imati i drugu upotrebnu vrednost”, naglasio je Ćirić.

JKP “Gradska čistoća” je na otvaranju izložbe “Recikliraj – napravi krug” za najmlađe posetioce napravilo edukativno radionicu o važnosti očuvanja životne sredine. Direktor ovog preduzeća, Marko Popadić, kaže da je edukacija nezaobilazni korak u omasovljavanju reciklaže u Beogradu.“Čistoća intenzivno radi na razvoju reciklaže. Drago mi je što nas i nevladin sektor prepoznaje kao najvećeg i najozbiljnijeg operatera na tom polju, a mi se trudimo da uvek podržimo inicijative koje podstiču razvoj reciklaže sa fokusom na edukaciji. Ovakvim akcijama možemo doprineti podizanju svesti u Beogradu o značaju očuvanja životne sredine”, rekao je Popadić. Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad smatra da je izuzetno važno ponuditi sugrađanima što više sadržaja koji imaju za cilj unapređenje i zaštitu životne sredine.

“Posebno je važno podržati projekte koji su okrenuti mladima i deci, jer su to neke buduće generacije na kojima ostaje breme ekoloških izazova. Opština Stari grad može da se pohvali da je u prošlosti podržala i realizovala brojne projekte iz oblasti ekologije, a imajući u vidu da je upravljanje ambalažnim otpadom jedan od većih ekoloških izazova budućnosti, odlučili smo da budemo deo projekta “Recikliraj – napravi krug”. Drago mi je što smo se priključili projektu koji se bavi reciklažom plastike na jedan neposredniji i daleko kreativniji način – kroz umetnost i igru, čime će naši sugrađani, a posebno oni najmlađi imati priliku da se upoznaju sa procesom upravljanja plastičnog ambalažnog otpada. Ovo je drugi put da podržavamo projekte Udruženja građana “Fokus art” koje se pokazalo kao pouzdan partner koji kontinuirano radi na realizaciji društveno odgovornih i edukativnih projekata”, istakao je Marjanović.

Više o ovom projektu možete saznati i na veb adresi www.napravikrug.com