AKTUELNO

Lazar Galić izjavio je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu da oseća ljudsku krivicu zbog tragedije koja se dogodila kada je 18. jula uveče na Karaburmi svojim automobilom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu, kao i njihovog oca, pa pobegao.

Od zadobijenih povreda, dečak od devet godina je nekoliko dana kasnije preminuo.

Galić je, izlažući prvi put svoju odbranu pred sudom, tvrdio da decu uopšte nije video na pešačkom prelazu, jer su oko prelaza bila parkirana vozila.

Izjavio je saučešće porodici Balić, navodeći da zna da im to sada ništa ne znači.

"I oni i moja porodica smo uništeni do kraja života. Ja ću morati da živim sa tim", rekao je Galić, dodajući da ima utisak da živi u nekom "prokletstvu" jer mu je autobus pregazio rođenog brata od devet godina na njegove oči, dok mu se otac poginuo 2005. godine spašavajući devojku koja se davila i moru u Crnoj Gori.

U detaljnom iskazu opisao je da se kobne večeri kretao Ulicom Marijane Gregoran brzinom od 40-50 kilometara na čas, kada je na 70-80 metara video čoveka kako stoji na ivici pešačkog prelaza, ali ne stupa na njega.

"Kada sam bio na 10 metara od pešačkog on je naglo stipio na pešački prelaz i ja sam skrenuo u desno i popeo se na trotoar. Osetio sam tup udarac i nastavio sam da vozim. Posle 50 metara sam pogledao u retrovizor i video čoveka kako stoji na ulici", ispričao je Galić.

Takođe je tvrdio da je zaustavio auto i izašao iz njega u Danteovoj ulici i vratio se na 15-20 metara od mesta nesreće.

Tu je čuo da su povređena i deca, uz vrisku žena i psovke.

"Bio sam u stanju nekog ludila, nisam znao šta bih. Otišao sam kući i nikom ništa nisam govorio te noći, nisam spavao. Hteo sam sutradan da ispričam sve supruzi i da se predam policiji, ali je policija sama došla i odvela me", rekao je optuženi.

Nakon iznošenja odbrane, njegov branilac Žarko Jeknić tražio je da mu se ukine pritvor ili da se zameni za kućni pritvor, ali je sud taj predlog odbio.

Sledeće suđenje zakazano je za 22. novembar, kada bi trebalo da budu ispitana dva svedoka.

Galić se na počeku suđenja krajem septembra kratko izjavio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok se u julu na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, optužnim predlogom protiv Galića, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Ovaj predmet je letos bio u živi javnosti jer Galiću prvobitno nije bio određen pritvor, pošto je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva za pritvor.

Međutim, krivično vanpretresno veće suda je usvojilo žalbu tužilaštva i odredilo mu pritvor zbog opasnosti od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom roku mogao da ponovi krivično delo.

Zbog prvobitnog puštanja na slobodu Galića, građani su organizovali proteste na Karaburmi, a ministraka pravde Maja Popović je krajem jula inicirala disciplinski postupak pred Visokim savetom sudstva protiv sudije za prethodni postupak koja je odbila da mu odredi pritvor.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio nakon nezgode, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20:15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica cije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je za sada lake telesne povrede.

#Lazar Galić