AKTUELNO

Na Makiškom polju će danas, pola veka od prvog obećanja, početi izgradnja beogradskog metroa.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da je sve spremno da počnu radovi i da je danas istorijski dan koji su čekale generacije naših građana. Ministar je izjavio da ne može da sakrije ponos i skine osmeh sa lica, jer danas počinje da se ostvaruje višedecenijski san građana Beograda i Srbije.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Decenijama se govori o ovome. Rekli smo da ćemo danas krenuti u izgradnju, i to i činimo! Na terenu je veliki broj radnika, mašina, a Beograd će 2028. godine imati završenu i u funkciji prvu liniju metroa, 2030. godine drugu liniju – najavio je ministar gostujući u “Novom jutru” Televizije Pink.

Ističe da je ovo važan projekat za građane Beograda, za stanovnike Mirijeva, Karaburme, Palilule, Beograda na vodi, Čukarice, Banovog brda…

- Prva linija ima 21 stanicu i ona povezuje ova naselja, dok će druga linija povezati Bežanijsku kosu, Novi Beograd, Zemun, Slaviju i Mirijevo. Treća linija povezaće građane Voždovca sa Novim Beogradom i Bežanijom. Zamislite koliko će to promeniti grad – kaže Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Podseća da će metro uticati na cene kvadrata, te da se očekuje da će one biti više za 40-50 odsto. Ovako se, kaže, podiže vrednost svakog dela grada kroz koji metro bude prolazio.

- Ovo je projekat koji potpuno menja perspektivu i izgled grada – kaže Mali.

Ističe da su za pripremne radove obezbeđena sredstva u budžetu, kao i za deo koji rade kineske firme i deo koji rade Francuzi.

- Ovo je projekat koji radimo najozbiljnije moguće. Čuli smo milion puta u prošlosti da će se početi sa njegovom izgradnjom, a mi to obećanje ispunjavamo. Obezbedili smo novac i, s obzirom da je reč o najvećem razvojnom projektu u zemlji, na njemu će raditi 40-50 velikih kompanija, oko 500 srednjih i manjih kompanija i na desetine hiljada radnika - kaže Mali.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ističe da ne postoji projekat koji pojedinci nisu kritikovali i smatrali „prevarom“.

- Sve smo to prošli, ali smo se borili i izborili, pa tako umesto najružnijeg dela Beograda imate najlepši deo prestonice i najveće gradilište u ovom delu Evrope. Smejali su nam se zbog Beograda na vodi, smejali su se našim snovima, ali smo ih ostvarili – kaže ministar i dodaje:

Oni koji se smeju su imali šansu u prošlosti. Imao je Dragan Đilas mogućnost da napravi Beograd na vodi ili Beogradski metro, pa nije uradio ništa. Napunio je svoje džepove, a građanima Beograda ostavio dugove. Naši snovi su drugačiji i hoćemo da ostvarimo sve ono što smo sanjali decenijama, a ono što obećamo, mi i ispunimo.

#Siniša Mali