AKTUELNO

Festivalski program publika može da prati u Novom Sadu i Beogradu na pet lokacija.

Od 9-15 novembra u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022”, održaće se JSFF i posetiocima po prvi put predstaviti sedmodnevni program uporedo na pet različitih lokacija u Beogradu i Novom Sadu. U okviru festivala biće prikazano približno 70 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja na temu KULTFRONTACIJA u tri programske celine: JSFF CORE, EAWB(East Asia-West Balkan) i INTERNATIONAL. Pored brojnih priznanja, autorima najboljih filmova bićedodeljene Toyo Tires nagrade.

Plesnim performansom poznate japanske koreografkinje KINO koja je osvojila javnost učešćem ubritanskom TV šou programu “So You Think You Can Dance“ i muzičkim nastupom Noe, suosnivačicefestivala i frontlejdi japanskog rok benda 101A, biće otvoreno deveto izdanje Festivala u Kulturnomcentru Novog Sada u sredu 9. novembra od 18 časova.

Foto: Promo

Događaj će posetiocima pružiti jedinstvenu priliku da dožive Japan kroz filmove na temu tamošnjetradicije i kulture, poput filmskog ostvarenja “Aristokrate” koje će otvoriti festival, preko savremenih perspektiva, untrašnjih sukoba, manga adaptacija, kao i kroz sadržaje koji podižu adrenalin na način svojstven japanskim poklonicima gejminga i auto-trka, kao što je film “Alivehoon”. Takođe, videćemo kako su temi KULTFRONTACIJA pristupili srpski autori sa autentičnim pristupom i karakterom, međukojima su filmovi prikazani na programima Berlinala i drugim značajnim evropskim festivalima: “Strahinja Banović”, “Kelti”, Heroji radničke klase”, “Mrak”, “Bez”, “ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)” i drugi. Zbog važnosti teme, ove godine, JSFF je želeo da proširi diskusiju van granica Srbije i Japana. Novitet su programske celine INTERNATIONAL i EAST ASIA-WEST BALKAN gde će biti prikazani filmovikoji su imali premijere na festialima u Kanu, Torontu i Karlovim Varima, poput “Blue Jeans”, “A Tasteof Whale” i “Borders of Love”, a domaćoj publici će se između najnovijih azijskih naslova, predstaviti i naslovi iz regiona: “Zbornica”, “Elegija Lovora”, “Srećan Božić, Yiwu” i “Poslije zime”.

Kratkometražni autorski filmovi i dalje predstavljaju zaštitni znak JSFF-a i zauzimaju posebno mesto ove godine.

Kao deo zvaničnog programa povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana, JSFF jepripremio i bogat prateći sadržaj. Ljubitelji japanske kulture i filmske umetnosti imaće priliku daposete izložbu mlade umetnice Nacumi Jagi, zatim MASTERCLASS reditelja Masata Ozave (MasatoOzawa) i panel na kom će učestvovati još jedan istaknuti gost, producent i reditelj popularnejapanske serije "The Way of the Househusband" koja je prethodila istoimenoj komediji koja će uokviru JSFF programa biti prikazana van konkurencije.

Pored producenta Takuma Jošide i istaknutih domaćih filmskih profesionalaca, o nagradama ćeodlučivati i poznata imena evropske kinematografske scene, slovački producent Rudolf Biremann ičeška glumica i scenaristkinja filma "Borders of Love" Hana Vagnerova.

Foto: Promo

Festivalski program publika može da prati na pet lokacija. U Novom Sadu: KC Novi Sad, Route 66 (Kineska četvrt) i u Beogradu: Jugoslovenska kinoteka, MTS Dvorana, Dvorana kulturnog centra Beograda.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija “Novi Sad -Evropska prestonica kulture”, EU-Japan Fest Japan Committee, Ambasada Japana u Republici Srbiji,JETRO, Telekom Srbija, Toyo Tire Serbia, Privredna komora Srbije, Japanska poslovna alijansa u Srbiji(JBAS), Duart Platforma, Božica Velousis, FashionMag42, štamparija DOGA, Alma Quattro iTelegraf.rs.

Program možete pratiti na sajtu: https://www.jsffest.com/

Autor: S.P.

#Beograd

#Japansko-Srpski Filmski Festival

#Novi Sad

#Pet lokacija