AKTUELNO

Uvek je imala želju da uspe!

Jedna od retkih pevačica na našoj estradi koja može da se pohvali karijerom dugom pola veka bez skandala i ružnih događaja svakako je Snežana Đurišić.

Foto: TvPink Printscreen

- Svaki put kada neko naglas izgovori - 50 godina karijere, pomalo se trgnem koliko mi to zazvuči zaista neverovatno. A odmah potom se zamislim, sve češće duboko, kakvu sam sreću u životu imala u svakom mogućem smislu. Sreću u bogomdanom talentu, u bezuslovnoj podršci roditelja, u spletu okolnosti, sudbini, ako želite, takvih životnih puteva koji su me poveli ka muzici još dok sam bila dete. Zamislim se kakvu sreću sam našla u uspehu, u saradnji, pa prijateljstvima sa nekim divnim ljudima, u koncertima i predivnim licima u publici, u muzici. Pa onda osetim zahvalnost jer sve to i dalje traje i ja i dalje uživam - kaže folk zvezda.

Foto: Kurir.rs/Privatna arhiva

Snežana je rođena 6. juna 1959. godine u Gornjem Milanovcu. Detinjstvo je provela u Kraljevu sa željom da joj muzika bude suština života. Kada je sa devet godina snimila prvu ploču, njenom ocu Milanu i majci Dari bilo je jasno da imaju dete koje silno želi da uspe.

Foto: Kurir.rs/Privatna arhiva

- Od malih nogu, gde god bih čula muziku, zastajala sam i igrala, a dok se pesma ne završi, niko ne bi mogao da me pomeri s mesta jer bih vrištala. Talenat sam nasledila od mame, koja je lepo pevala, njen otac je bio muzičar, a i moj tata je muzikalan, iako nikada nije pevao. Moj dar je primetio učitelj Toma Martinović, a potom i nastavnik muzičkog vaspitanja u osnovnoj školi u Kraljevu. Nakon razgovora s mojim ocem, prijavili su me na takmičenje amatera pevača „Studio 6 vam pruža šansu“, prvo na gradskom nivou, potom na republičkom, pa na državnom. Imala sam sedam i po godina, a muzički urednik cele te manifestacije bila je pokojna Radmila Trifunović, inače muzički urednik Radio Beograda. Bila je stroga, ali pravična. Slušala je kandidate i samo izgovarala: „Idi i radi nešto drugo.“ Kada sam došla na red i zapevala „Kolindu“ od Lole Novaković, pitala me je da li znam narodnu muziku. Predložila sam pesmu „Udati se nikad neću“ Lepe Lukić, koja je već bila velika zvezda. Odmah mi je saopštila da sam primljena i dodala: „I zapamti, pevaćeš narodnu muziku, jer ako nastaviš ovu zabavnu, moći ćeš da se slikaš kod Toše na ćoše. Od narodne ćeš lepo živeti.“ Uvek ću isticati da njoj doživotno dugujem, jer kod nje je mogao da prođe samo onaj ko zna da peva. Pošto sam pobedila, kao debitant, stekla sam pravo da snimim prvu singlicu sa dve pesme, a imala sam samo devet godina - ispričala je Snežana, kojoj je susret sa predsednikom Josipom Brozom Titom potpuno promenio život.

Foto: Kurir.rs/Privatna arhiva

Foto: Kurir.rs/Privatna arhiva

Autor: Pink.rs

#Snežana Đurišić

'