AKTUELNO

Samo je o jednoj stvari brinuo!

Proslavljeni glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je danas u Beogradu u 81. godini života. Pre 38 godina čuveni glumac preživeo je otmicu JAT-ovog aviona, a iako se trudio da ovaj događaj zaboravi, u javnosti je isticao da ga je doživeo kao avanturu i nešto potpuno nesvakidašnje.

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Tog 26. septembra 1981. godine trojica kriminalaca otela su JAT-ov "boing 727-200" koji je iz Titograda poleteo za Beograd i više od 20 sati kao taoce držali 98 putnika i osam članova posade. Među putnicima bili su i poznati glumci Žarko Laušević, Mihailo - Miša Janketić i Marko Nikolić, ceo tim FK Budućnost, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević. Upravo njih dvojica odigrali su ključnu ulogu u "samospasavanju" putnika na aerodromu u Larnaki na Kipru.

- Već je prošlo 35 godina. Trudim se da stvari koje nisu lepe ostavim iza sebe. Ali ja to tada nisam doživeo kao neku opasnost, već kao neku avanturu, nešto nesvakidašnje... Mi smo glumci malo deformisani što se toga tiče - rekao je Miša Janketić pre tri godine.

Ta "avantura" počela je neposredno pošto su poleteli iz Dubrovnika, gde je avion sleteo kako bi primio još neke putnike za Beograd. Trojica ljudi naoružani pištoljima i nožem brzo su se izdvojili i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi. Bili su to Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Naredili su pilotu da avion usmeri ka Italiji, ali su se predomislili i promenili kurs ka Tel Avivu.

Izraelske vlasti su ih, međutim, upozorile da će oboriti avion ako se bude približio njihovoj teritoriji, pa je "boing" sleteo na aerodrom u Larnaki.

- Leteli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanezburg - prisetio se tada Miša Janketić.

Foto: TV Pink Printscreen

I baš tu, na Kipru, otmica je okončana.

- Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima "Ne otimajte Jugoslovenima avione", "Putnici kidnapovali kidnapere" - pričao je Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspeli da pobegnu otmičarima.

Jedino o čemu je Miša Janketić brinuo sve vreme otmice je da li će stići na predstavu "Tramvaj zvani želja" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

- I stigao sam. A kada se zavesa podigla, publika me je dočekala velikim aplauzom. Bio je to najčudniji aplauz koji sam dobio u životu. Njima je bilo drago da sam živ, a ja to uopšte nisam tako doživljavao - ispričao je 2016. godine Janketić.

Datum sahrane i komemoracije legendarnog glumca biće naknadno objavljeni.

Autor: Pink.rs

#Miša Janketić

'