AKTUELNO

Ovo do sada nije viđeno!

Jedan od najboljih vokala na Balkanu, Toše Proeski preminuo je 16. oktobra, a uskoro će se navršiti 12 godina otkako je na licu mesta poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Foto: Printscreen YouTube/360 Stepeni

Njegov "večiti dom" nalazi se na groblju Gumenje u Kruševu, a već godinama je u  improvizovanoj metalnoj konstrukciji koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonima, prekrivena tepisonom od veštačke trave, dok je prostor oko groba popločan behaton pločama, koje su polako, ali sigurno počele da propadaju.

Foto: Printscreen YouTube/360 Stepeni

Tom prilikom, opština Kruševo objavila je i javni poziv za izgradnju novog spomenika, kakav ovaj pevač zapravo i zaslužuje. Zbog toga je odlukom premijera Zorana Zaeva doneta odluka da se već 10. septembra započne izgradnja koja će koštati oko 150.000 evra i biti isplaćena iz državnog budžeta.

Foto: Printscreen YouTube/360 Stepeni

Procenjuje se da će radovi biti završeni do novembra ove godine, a prema nekim informacijama ova ideja nije bila realizovana ranije, jer je projekat bio podložan političkim kalkulacijama tadašnje centralne vlade, a arhitekta Čeauševski je i pre nekoliko godina pobedio na konkursu za uređivanje grobnice Proeskog, koja nije ugledala svetlost dana.

Foto: Printscreen YouTube/360 Stepeni

Jutros, na redovnoj sednici Vlade doneli smo odluku o preimenovanju stadiona u Nacionalnu arenu „Toše Proeski“, u čast ličnosti koja je ostavila trajno obeležje na makedonsku i regionalnu savremenu istoriju - saopštili su tada iz Vlade u Skoplju.

Podsetimo, od 9. aprila stadion "Filip Drugi" u Skoplju nosi ime Nacionalna arena "Toše Proeski".

Pink.rs

#Toše Proeski

'