AKTUELNO

Nećete verovati kroz šta je prošao!

Glumačka legenda Vlastimir Vlasta Velisavljević (93) već 81. godinu traje na našoj sceni. Ostvario je brojne uloge na daskama koje život znače, filmu i televiziji, a svoju karijeru započeo je 1938. godine u Narodnom pozorištu na sceni Manježa, gde je tada bilo Roda pozorište koje je vodila Gita Predić.

Foto: Beta

Samo pet godina kasnije, Vlasta je bio uhapšen i odveden u nacistički logor Dortmund Herde, u kome je bio primoran da obavlja fizičke poslove. Iz logora je uspeo da pobegne, uz pomoć jednog majstora u fabrici koji mu je dao nemačku propusnicu zahvaljujući kojoj je stigao nazad u Beograd. Pre drugog svetskog rata prodavao je "Politiku" i tako zarađivao prvi novac.

Nakon rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobegne u Ameriku, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji, iz kojeg je uskoro pušten. Par meseci proveo je i u zatvoru u Nišu, kada je drugi put pokušao da pobegne u Ameriku. Bio je tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. godine nakon što su kod njega, navodno, pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene. Tokom boravka na Golom otoku, na Vlastinu ženu vršili su pritisak da ga se odrekne, što je ona i učinila, pa se potom preudala i otišla da živi u Ameriku. Prilikom hapšenja, bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, a studirao je sa velikim imenima naše glumačke scene poput Olivere Marković, Đuze Stojiljkovića, Predraga Lakovića.

Foto: TV Pink Printscreen

Vlasta se ženio tri puta, a iz prvog braka ima ćerku Dubravku. Kako je sam isticao, treći brak mu je "najslađi", te da mu je žena ta koja mu "drži brak".

Pre nekoliko godina, onkolog mu je dijagnostikovao opaku bolest, a nakon što je odbio zračenje i potražio drugo mišljenje, ustanovljeno je da je sa njim sve u redu.

Vlastin osmeh i pozitivna energija su zarazni i zbog toga ga svi vole, a iako je zašao u desetu deceniju života, i dalje je veoma aktivan na glumačkoj sceni i ostaće poznat kao "večiti dečak".

Foto: TV Pink Printscreen

Autor: N. Vujčić

#Vlasta Velisavljević

#glumac

#Život

'