AKTUELNO

I danas se seća kada su nemački avioni bombardovali Beograd. Vlasta je tada imao 15 godina i živeo je sa roditeljima.

- Preživeo sam mnoga bombardovanja Beograda, logor, ali tog jutra 6. aprila 1941. bilo je prestrašno. Živeo sam sa roditeljima u ulica Kralja Milana broj 15. Probudio nas je strašan potres. Bomba je pala u naše dvorište. Istrčali smo u podrum zgrade koji nije bio najsigurniji jer je bio sagrađen od cigle - počeo je svoj ispovest za naš portal Velisavljević.

Legenda srpskog glumišta je potom opisao kakve je užasne scene video po Beogradu.

- Pošto je naša zgrada bila nesigurna, otac nas je preko prijatelja prebacio u susednu zgradu tadašnje Jadransko podunavske banke. Smestili smo se u trezor, što se posle ispostavilo kao velika greška jer da je, ne daj Bože, tada pala bomba na banku, nikada nas ne bi izvukli.

Foto: Pink.rs

Poštar Dejan je preuzeo brigu o supruzi i meni: Ne mrdam iz kuće zbog korone!

Vlasta je opisao koliko mu je teško pala trenutna izolacija zbog opakog virusa koji hara svetom i pozvao sve ljude da vode računa i slušaju struku. - Smešno je da ja sada kao javna ličnost ili glumac apelujem na ljude da sede u kućama. Smatram da isključivo treba da se sluša šta kažu doktori i ostali stručnjaci. od trenutka kada je uvedeno vanredno stanje, ne otključavam vrata. Bukvalno nisam nigde izašao - istako je glumac, a na pitanje kako ubija vreme i ko mu pomaže, istakao je da on i supruga imaju svog heroja! - Nije mi dosadno. Dosta spavam, odmaram, čitam puno, gledam televizju. Brigu o supruzi i meni preuzeo je naš poštar Dejan, divan čovek i na tome mu puno hvala. On bukvalno šta god nam treba, tu je za nas i na tome mu hvala! On je naš heroj. Na pitanje da li ga zovu kolege, Vlasta je istakao da su posete zabranjene, ali da ima onih koji se interesuju kako provodi vreme. - Čujemo se, naravno! Svi oni su u istoj situaciji kao i ja, možda i goroj, jer ja sam bio u logoru godinu dana i tri godine na Golom otoku, pa mi ovo ne pada teško. A mnogima izolacija nije prijatna! Ali čekam dan kada ćemo se ponovo rukovati, zagrliti - poručio je slavni glumac.

Vlasta kaže da jednu scenu nikada neće zaboraviti iz svog sećanja koju je video toga dana u ulici Kneza Miloša.

- Ulaz u Vaznesenjsku crkvu tada je bio iz Kneza Miloša, a u porti se nalazilo sklonište na koje su Nemci bacili bombe. Znam da sam istrčao da vidim šta se desilo u tom delu i video tada čuvenog prodavca đevreka kako leži mrtav glavom na dole, a đevreci su bili razbacani svuda oko njega. Ta scena mi je i dan danas pred očima. Kada sam se osvrnuo oko sebe, svuda su bili leševi, ispod nekih su zapomagali živi ljudi - prisetio se sa setom ovaj glumac.

Foto: Pink.rs

IMPRESIVNA BIOGRAFIJA: Počeo da glumi sa 12 godina, ostvario više od 350 uloga!, Vlastimir Vlasta Velisavljević je jugoslovenski i srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. Oženjen je arhitektom Nadom Velisavljević već 40 godina, a iz braka sa bivšom suprugom Božicom ima ćerku Dubravku.

Foto: Printscreen YouTube/Zillion Film

Na sceni je više od 70 godina, a za to vreme ostvario je više od 350 uloga, zato ga mnogi smatraju srpskom glumačkom legendom. Za svoji rad dobio je brojna priznanja, a poslednje i njemu najdraže, jeste to što je proglašen doživotnim počasnim članom Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Pripadnik je prve generacije studenata glume u Beogradu. Sarađivao je sa brojnim pozorišnim, televizijskim i filmskim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama. Mlađi su ga zapamtili po ulozi babe Nate u filmu "Mala noćna muzika", a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu "Buba u uhu".

Foto: Printscreen YouTube/Serija EX

Vlasta je još kao osnovac sa drugarima organizovao predstave u dvorištu. Na metalnim konstrukcijama za trešenje tepiha postavljali bi zavese, što je za njih predstavljalo scenu. ,Sa majkom je išao da gleda operu "Don Kihot" slavnog ruskog basa Fjodora Ivanoviča Šaljapina. Već sa 12 godina počeo je da glumi u pozorištu Roda, pomoćnoj sceni pozorišta Manjež. Kompletan repertoar osmislila je Margita Gita Predić, ćerka Branislava Nušića.

Godine 1948. je bez problema upisao Akademiju pozorišnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića. Asistenti su mu bili Miroslav Belović i Sofija Soja Jovanović. U toj prvoj klasi novoosnovane Pozorišne akademije studirali su Olivera Marković, Vlastimir Đuza Stojiljković, Olgica Stanisavljević, Maja Belović, Predrag Pepi Laković, Bosiljka Boci, Danica Aćimac i drugi.

Autor: N.Pajić

#Bombardovanje Beograda

#Vlasta Velisavljević

#koronavirus

'