AKTUELNO

Jedna od najpoznatijih narodnih pesama sa ovih prostora u sebi sadrži osećaj patnje ljubavnice koja svog vojnika-odmetnika ispraća na put.

Pesmu "Moj dilbere" prepevali su i snimili mnogi pevači, uključujući Silvanu Armenulić, Esmu Redžepovu, Tošeta Proeskog, Safeta Isovića i Vasiliju Radojčić. Ono što mnogi ne znaju jeste da ova pesma krije tužnu ljubavnu priču.

Foto: Printscreen Youtube

Naime da biste razumeli ovu sevdalinku neophodno je da znate istorijske uslove koji su inspirisali stvaraoca ove pesme. U Turskoj početkom 19. veka postojala je posebna najamnička konjica, takozvane krdžalije. U toj vojsci je, pored Turaka, bilo ratnika svih balkanskih narodnosti i vera. Najmljeni za hranu i platu, ovi odvažni ratnici polagali su pravo i na pljačku. Njima su pripadali oni koji nisu marili za miran rad ni izučavanje zanata, na osnivanje porodice niti svog doma. Ovi avanturisti – "turski hajduci" – su na svojim dobrim i bogato zakićenim konjima krstarili preko Balkanskog poluostrva, s jednog kraja na drugi, boreći se za onoga s kim bi se njihov starešina pogodio da im bolje plati.

Foto: Printscreen Youtube

Mlad i pljačkom obogaćeni vojnik avanturista, uživajući u dobrim konjima, jašući u bogatom odelu i opremljen sjajnim oružjem, živeo je lagodnim životom "od danas do sutra". Pored svih ovih prednosti, mladi krdžalija uživao je i u lepoj pesmi, a u pijanom veselju svoju naklonost iskazivao je i prema lepim ženama. To su, kao po pravilu tog doba, bile mlade pevačice ili igračice. Njih su krdžalije uzimali za ljubavnice, da im se "nađu" u svakom njihovom privremenom boravištu. Takvom jednom krdžaliji, kao svom dilberu (ljubavniku), predala se negde u nekom gradu balkanskom, neka igračica. On joj je postao sva ljubavna čežnja, za nju je on bio pravi gospodin, u njega se isuviše zaljubila i uzdišući patila. Nudili su se ovoj lepotici za ljubavnike odnosno dilbere, i drugi, bogati trgovci, kod kojih bi mogla da živi kao gospođa u čaršiji. Ali je ona volela samo svoga "deliju".

Neminovno, zbog prirode posla vojnika, on se vrlo brzo rastajao od svoje devojje. Krdžalija će, danas­-sutra, krenuti u neki drugi daleki grad. I ona bi s njim, ali ne može. Da bi mu se odužila za provedene "slatke časove", nudi mu se da je proda kao robinju nekom bazerdžanu, a da za dobijeno zlato njen voljeni "pozlati vrat" svom konju.

To je značilo da se u konjsku grivu upletu biseri, zlatne i srebrne žice, pa da ga takvog "delija protera kroz čaršiju", da grad na taj način sazna kakav je on junak.

Foto: Printscreen

Moj dilbere, kud se krećeš? Što i mene ne povedeš? Povedi me u čaršiju, pa me prodaj bazerdžanu. Uzmi za me oku zlata, pa pozlati Doru vrata. Proteraj ga kroz čaršiju, da te vidim k’o deliju - pevušila bi mu devojka koju ostavlja.

Baš zbog toga što peva o istinitom događaju je toliko potresna i mnogi pevači sa domaće javne scene su je prepevali.

Pink.rs

#Pesma

#Silvana Armenulić

#Toše Proeski

'